fb
ИнтервютаНовини

Ваня Щерева: Ако героините ми бяха образцови, нямаше да стават за книга

3 мин.

Ваня Щерева е български писател, артист и певица. Родена е на 31 август 1970 г. Завършва „Актьорско майсторство за драматичен театър“ в класа на проф. Стефан Данаилов през 1996 г. През 2005 излиза първият й  роман „Образцов дом“. Следват книгите: „30 неизвинени“, „Фасове“, „Татко, аз и ангелът“, „Стъклен дом“, „Любовни упражнения“ и „Мила Мерилин“. По случай предстоящото ново издание на „Образцов дом“ решихме да попитаме Ваня какво се е променило в нея, романа и книгите за последните десет години. 

С какво по-различна се чувстваш 10 години по-късно след написването на „Образцов дом“?
Нищо не се е променило сякаш. Когато се съберем с „героините“ от „Образцов дом“, пак говорим за същите неща, но вече едно леко помъдряване излиза от репликите ни…

Успя ли да намериш и да разпознаеш любовта или все още чакаш „най-голямата, оная, с огромната топка в корема“?
Успях. Да чукна на дърво.

В романа пишеш, че „мълчанието е красиво, когато сте имали какво да си кажете преди това. Или когато е сигурно, че ще има какво да си кажете, когато се наложи.“ Днес в кои моменти предпочиташ да си замълчиш? А в кои моменти просто няма как да си замълчиш?
Днес определено съм по-мълчалива от преди. Понякога избухвам от несправедливости, но после виждам, че това не носи удовлетворение. Само уголемява проблема, защото с думи си го разходил къде ли не…

Би ли разкрила кои в действителност са истинските Юлия и Петя в живота ти?
Юлия и Петя са събирателни образи от много жени, които познавам. А фактът, че и много непознати за мен жени се разпознаха в тях, означава, че Юлия и Петя са събирателен образ на умни жени, на които им е трудно да се адаптират сред глупостта.

А все още ли се събирате трите заедно да си споделяте разни неща в нечия кухня?
Събираме се все по-рядко. Различни професии, любови при всяка една от тези жени, различно свободно време. Но винаги е приятно, когато се съберем.

Obrazcov Dom

„Човек никога не знае къде е истината… ‘Щото отправните точки за истината са различни.“ Ти откри ли къде е истината за теб?
Истината е философско понятие. Дори да откриеш своята истина, не означава че точно това е истината.

Препарирахте ли в крайна сметка Кафка?
Истинският Кафка се казваше Убре Дебре и от три години не е с нас. Почива си спокойно в Борисовата градина.

Още ли вярваш, че „Съдбата ни прави голяма услуга, когато не сбъдва голяма част от желанията ни“?
Сигурна съм в това. То ние сме пълни с желания. Някой път са доста нездравословни.

На какво или кого би натиснала умишлено клавиша „Delete“ днес?
А де… На завистта. На лошите думи, които всекидневно хората си разменят.

„Образцов дом“ има всъщност няколко различни финала, би ли пренаписала някой от тях сега или която и да е част от романа?
Не, не пипам нищо от стария „Образцов дом“ – все пак, толкова любов събра точно такъв, какъвто е. Сега дописах десет нови глави. Там тръгнах в неочаквана за мен посока – разказах за едни други странни жени, които пресичаха пътищата на героините.

Какво прави твоят дом образцов?
Никой не е образцов. Нали знаеш, че думата „образцов“ е точно обратната на живеенето на героините ми? Те ако бяха образцови, нямаше да стават за книга.