fb
@-книгиКласации

Любимите книги на 2016: Десислава Микова

2 мин.

Имате ли любима книга от издадените у нас през 2016 г.? Тогава задължително гласувайте за нея в конкурса „Моята любима книга“! Ако все още не сте се ориентирали, всяка седмица до края на надпреварата „Аз чета“ ще ви представя трите любими книги на интересна личност. Започваме с журналиста Деси Микова, която е сред най-често представящите книжни заглавия в своите репортажи за BiTelevision.

„Книга за другите” под редакцията на Зейди Смит (изд. ICU, превод Невена Дишлиева-Кръстева, Надежда Розова, Елка Виденова, Бистра Андреева)

Тази книга е като кутия шоколадови бонбони – каквото и да избереш, ще ти е сладко. Припомни ми защо харесвам толкова много Колъм Тойбин и ме амбицира да прочета всичко на Адам Търлуел и Дейв Егърс.

Сред героите има чудесни чешити, мистични жени, странни мъже и невзрачни типове. И безкрайно добро писане, удоволствие от всяка дума.

 

 

„Маскировка”, Юз Алешковски (изд. „Факел Експрес”, съставител Георги Борисов, превод Иван Тотоманов, Божидар Томов)

Книгата съдържа три „шеметни фантасмагории” – „Николай Николаевич”, „Маскировка” и „Малък затворнически роман”. И в трите главен герой е джебчията Николай Николаевич – в първия е спермодарител в името на науката, във втория е маскировчик в поздемен военен завод със специалност алкохолизъм, а в третия – учен, разгадал клонирането, изтезаван от Държавна сигурност.

Отдавна не бях чела толкова дръзка, безсрамна проза, плод на толкова красив и безрасъден ум.

 

„Нашите раздели”, Давид Фоенкинос (изд. „Колибри”, превод Георги Ангелов)

Никога няма да се отегча от любовни истории, разказани от Давид Фоенкинос. Едновременно носталгичен и забавен, този роман е глътка свеж въздух, която се поема за секунди. Както много добре умее, Фоенкинос разказва поетично за баналността, с хумора на нескопосан младеж, притеснен, защото много ви харесва. Не може да не се усмихнете на смешките му.

 

Гласувайте за стоята любима книга, издадена през 2016 г., тук.