fb
@-книгиКласации

Любимите книги на 2016: Мирена Керезова

3 мин.

Имате ли любима книга от издадените у нас през 2016 г.? Тогава задължително гласувайте за нея в конкурса „Моята любима книга“! Ако все още не сте се ориентирали, всяка седмица до края на надпреварата „Аз чета“ ще ви представя трите любими книги на популярна личност.

Мирена Керезова e PR специалист в PRoPR Агенция от почти 4 години. Тя е създател и главен редактор на информационния сайт за театър LoveTheater.bg. В него Мирена и останалите автори пишат ревюта, новини, интервюта и любопитни материали, изцяло посветени на театъра. Завършва магистратура Реклама и бранд мениджмънт в НБУ. Бакалавърската си степен е получила от СУ “Св. Климент Охридски”, специалност Връзки с обществеността. В началото на 2017 г. бе обявена като един от вдъхновяващите млади хора на България в проекта на Дарик „40 до 40“.

„Мисли като жена, действай като жена“ от Катрин Капюта е написана за жените в бизнеса. С тази книга можеш да си обясниш защо успяваш, защо някоя твоя колежка не може да те догони или да научиш трикове как да успяваш. Макар заглавието й да напомня чиклит, тя е написана по-скоро като книгите на големите бизнес гурута, затова смятам, че по-точно е оригиналното й заглавие на английски Women Who Brand. Като специалист по PR, често ставам свидетел на синдрома „обущарят ходи бос“, но не само на PR агенциите, а и на хората. Защото смятам, че няма как да „продаваш“ продукти и идеи, ако не можеш да „продадеш“ себе си като такъв. Точно това разказва на дамите „Мисли като жена, действай като жена“.

Преди няколко години прочетох „Пътешествие в театъра“ на Леон Даниел, от която оставаш много повече от впечатлен, особено ако имаш някаква връзка с театъра. А може би от тогава на рафта ми с книгите за театър стои „Театър и зрител“ на големия режисьор. По неповторим начин Даниел разказва за изконната връзка между актьора на сцената и екипа на спектакъла и зрителя. Без да дава теоретични обосновки, ражисьорът леко и увлекателно превежда читателя през най-малките къчтчета на храма на Мелпомена като го усмихва или натъжава точно все едно е в салона и гледа някое силно представление. Добрият разказвач си е добър разказвач, независимо дали е на режисьорския стол или пред белия лист!

Явно годината за мен е била впечатляваща на литература косвено или пряко свързана с работата ми. „ПР практика: Взаимоотношения с клиенти“ на Александър Христов е другата книга, която дълго време будеше любопитството ми, но я избягвах. Просто защото е на български автор, а предпочитам да чета професионална литература на чужди автори. Все пак се реших да я взема в края на годината и останах много приятно изненадана. Кратко, точно и ясно Христов е събрал важните неща за организацията на една PR агенция и взаимоотношенията с клиенти. Не нови и нечувани, но синтезирани и опресняващи паметта на професионалистите, които всеки ден ги правят, без да си дават сметка, припомнящи ги на тези, които не ги правят, или насочващи за младите професионалисти, които сега навличат в работата.

Гласувайте за своята любима книга, издадена през 2016 г., до 10 март тук.

[ + ]