fb
Ревюта

Да опознаеш далечната „Антарктика“

2 мин.

АнтарктикаЗа мнозина четенето на нехудожествена литература е скучно. Рядко има сюжет, пълно е с факти и обяснения, а имената се редуват едно след друго, често за по страница. Нехудожествената литература има обаче едно сходство с художествената – може да те заведе в един непознат свят. И понеже този свят е обяснен с доказателства и ясни аргументи, това може да е доста по-интересно от един ситуиран в ледниците трилър или хорър, например. Ето затова и „Антарктика“ на д-р Любомир Иванов и Нуша Иванова ме привлече една идея повече от нормалното.

Книгата съдържа всичко, което можете да пожелаете да научите за най-южната част на Земята – от чисто етимологическите разлики между наименованията Антарктика и Антарктида, през историческите периоди на откриване и овладяване от човека, растителните и животински особености, до българския принос към опознаването на ледения континент и региона. И всичко това е описано със страхотно внимание към детайла – обичам прецизните книги. Ще ви направи впечатление постоянното позоваване на източници и ползването на впечатляващи изображения със свободен Creative Commons лиценз – сякаш споделянето е част от антарктическата култура. Най-хубавото – самите снимки, дело на авторите, са изцяло под CC лиценз.

Животът на Антарктика е суров, като изобщо не говоря за вледеняващия студ. Там всяка най-малка промяна в животинския свят може да се окаже фатална. Така например в периода 2013-2014 г. са отстреляни над 6600 юдноджорджийски северни елена, тъй като нуждата им от все по-голяма площ за паша е нанасяла сериозни увреждания на растителността и почвите. Подобно влияние се среща и от страна на други животински и растителни видове, голяма част от които привнесени на белия контитент от хората. А и като резултат от цялостната човешка дейност на планетата точно в този момент поне един ледник с размерите на България се готви да се откъсне от Антарктида.

Една от най-ценните части от книгата се намира съвсем в края – в главата „Лични погледи“ ще откриете разказите на Христо Пимпирев, Златил Вергилов, Йордан Йорданов и Дойчин Василев за живота на Антарктида, за експедициите до южните морета и земи и техните първи стъпки на континента.

Ще си изкарате страхотно с тази книга.

„Антарктика“ на д-р Любомир Иванов и Нуша Иванова вече не е налична на хартия, но второто й издание е изготвено специално в електронен формат с много снимки. Можете да го откриете тук.

[ + ]