fb
Ревюта

„Последвай местните“ и се влюби в този свят

2 мин.

Магията на пътуването: Последвай местнитеХората, които преследват мечтите си, са достойни за уважение. Винаги. А онези от тях, които после разказват за реализирането на тези мечти – просто съм влюбен в тях. Самият аз не съм запален пътешественик, но понеже обичам да съм откривател в други посоки, винаги ми е интересно да чета какво са открили другите. A и как да подминеш сборник с 14 ослепителни места по целия свят? Затова реших да не завиждам на Бистра и Наце от блога „Магията на пътуването“, а да прочета разказите им в първата им книга „Последвай местните“.

За разлика от обикновените пътеводители, тук виждаме историята от първо лице. Не, и това не е нещо особено ново… Всяка от 14-те истории обаче е обвързана с някой местен, който разказва на нашите пътешественици, за да им покаже „своя“ град или местенце. Джак от Нова Зеландия, чичо Амани от Кения, Мария от Доминикана – всеки от тях дава собствен ъгъл и споделя преживявания, които правят пътуването наистина уникално.

„Последвай местните“ не подлъгва с изпипана дизайнерска корица или гръмки обещания за „тайни открития“, но за сметка на това посреща с топлината на пътешественика ентусиаст. Бистра разказва разпалено, почти задъхано, а Наце допълва с красиви фотографии (сигурен съм, че има и още много, затова някак тайно се надявам на изложба).

Пътуванията в книгата са близки (Халкидики, Гърция) и далечни (Киото, Япония), класически (Брюксел, Белгия) и екзотични (Шангри-Ла, Китай), на топли места (Мвечема, Кения) и сред ледници (Патагония, Аржентина)… А хубавото е, че някои от тях са направени с малко пари (те обясняват в блога си как става това), така че спокойно можете да се уверите сами!

Това, което правят Бистра и Наце, ми хареса толкова много, че ги поканих да бъдат мои гости в Читалище.то тази сряда, 30 ноември, в първата среща от серията „Пътешествия с Читалище.то“. Точно в 19 ч. те ще ни разкажат за последното си пътуване до Сенегал, но няма да пропуснем да поговорим и за книгата „Последвай местните“ – очаквам ви!