fb
БиблиотекаОткъси

Люк излъга. Ти излъга. Из „Сушата“ от Джейн Харпър [откъс]

4 мин.

В австралийското фермерско градче Киуара не е валяло от две години. Сушата оказва пагубно влияние върху местния бизнес и напрежението достига връхната си точка, когато трима членове на семейство Хедлър са брутално убити. Жителите смятат, че извършител на ужасяващото деяние е Люк, който, след като отнема живота на съпругата и шестгодишния им син, се самоубива. Единственият оцелял при зловещата кървава баня е невръстната им дъщеричка.

Федералният агент Арън Фолк се завръща в родния си град за погребението на Люк – най-добрия му приятел от детството. Въпреки че е твърдо решен да прекара само осемнайсет часа там, Фолк е въвлечен в разследването от новия местен полицай Рако. Преди двайсет години Арън е напуснал Киуара заради тайна, която смята за отдавна погребана. Тайна, която сега смъртта на Люк заплашва да извади на повърхността и която ще промени всичко…

Насладете се на откъс от хитовия дебютен роман „Сушата“ (изд. „Хермес“) на Джейн Харпър тук:

Бяха изминали двайсет години, но веднага разпозна бащата на Люк. Лицето на Джери Хедлър имаше сивкав оттенък. Очите изглеждаха хлътнали в черепа. Седеше почтително на първия ред, но с извърната глава. Не обръщаше внимание на съпругата си, ридаеща до него, нито на трите дървени сандъка, в които лежаха останките на сина, снахата и внука му. Вместо това гледаше право към Фолк.

Някъде отзад от високоговорителите се разнесоха няколко музикални акорда. Опелото започваше. Джери кимна едва забележимо и Арън несъзнателно пъхна ръка в джоба си. Усети писмото, озовало се кой знае как върху бюрото му преди два дни. Осем думи от Джери Хедлър, написани с натежала ръка:

Люк излъга. Ти излъга. Непременно ела на погребението.

И първи отклони поглед.

Беше му трудно да гледа снимките. Те просветваха на екрана в предната част на църквата в безпощадна последователност. Люк, аплодиран от десетки като футболист, и младата Карън, прескачаща оградата на кон. Сега имаше нещо гротескно в замръзналите им усмивки и той забеляза, че не беше единственият, който извръща глава.

Кадърът се смени отново и Фолк с изненада разпозна себе си. Леко неясното му единайсетгодишно лице се взираше в него. Двамата с Люк, голи до кръста, стояха един до друг с отворени усти и размахваха малка рибка на въдица. Изглеждаха щастливи. Опита се да си спомни момента. Не успя.

Изображенията продължаваха да се сменят. Снимки на Люк, после на Карън, на всички щастливи, сякаш никога нямаше да спрат да се усмихват, след това отново Фолк. Този път усети стягане в гърдите. От тихия шепот, разнесъл се сред тълпата, разбра, че не е единственият, разтърсен от изображението.

Негова по-млада версия стоеше до Люк, но този път двамата бяха дългокраки и с белези от акне. Все така усмихнати, но вече част от четворка. Ръката на Люк обгръщаше тънкия кръст на момиче с бебешко руса коса. Доста по-предпазливо дланта на Арън висеше над рамото на другото момиче с черни къдрици и тъмни очи.

Не можеше да повярва, че показват тази снимка. Хвърли поглед към Джери Хедлър, който седеше, загледан право напред със стисната челюст. Усети как фермерът до него отмести тежестта си и се отдръпна на половин педя от него. „Най-после се сети“, помисли си Фолк.

Насили се отново да погледне изображението. На четиримата. На момичето до него. Гледаше тези очи, докато избледняха върху екрана. Спомни си кога беше правена снимката. Един следобед в края на дълго лято. Прекрасен ден. И последната им снимка заедно. Два месеца по-късно тъмноокото момиче беше мъртво.

Люк излъга. Ти излъга.

Джейн Харпър е родена в Манчестър, но се премества със семейството си в Австралия, когато е на осем. Получава австралийско гражданство, след което се завръща във Великобритания и завършва английски и история в университета в Кент, а после специализира журналистика. Работи за вестник „Хъл Дейли Мейл“ в продължение на няколко години, след това установява в Австралия, където работи за два местни ежедневника. Дебютният й роман „Сушата“ се появява на пазара в началото на 2017 г. и попада в класациите за бестселъри на „Ню Йорк Таймс“ и „Амазон“, правата за издаването му са продадени в тридесет и шест страни. Правата за филмиране на романа са закупени от продуцентската компания на Рийз Уидърспун. Понастоящем живее в Сейнт Килда със съпруга и дъщеря си.

Снимка на публикацията: Curtis Brown Creative