fb
10, които...Специални

Осем известни личности по света и у нас, които са страстни читатели

5 мин.

Вдъхновяващо е да знаем, че сред звездите има хора, които обожават четенето колкото нас. Ако влиятелните личности дават такъв пример, можем да бъдем оптимисти, че книгите и всичките им позитиви ще бъдат винаги на мода. В тази статия споделяме възхищението си от няколко български и световни имена, които са известни както с професиите си, така и с обичта си към литературата. С радост бихме разширили списъка в бъдеще!

 

Снимка: Popsugar)

1. Рийз Уидърспуун

Чаровната блондинка е печелила всички мечтани награди в света на филмовото изкуство. Тя е не само актриса с милиони почитатели по света, а и успешна продуцентка. През 2017 г. сериалът й по бестселъра на Лиан Мориарти „Големите малки лъжи“ обра статуетките „Еми“. Обичта на Рийз към книгите е пословична. Тя има читателски клуб и посредством социалните мрежи споделя с последователите си книжните си препоръки. Някои от последните й предложения са обичаните от нея „Елинор Олифант си е супер“ от Гейл Хъниман, Little Fires Everywhere от Селест Инг (спечелила в оспорваната категория „Съвременна проза“ на Goodreads Choice Awards за 2017 г.) и „Чудото“ от Ема Донахю.

 

Снимка: Pinterest)

2. Джеймс Франко

Американският театрален и филмов актьор има звезда на Алеята на славата в Холивуд и се изявява като режисьор и продуцент. Два от филмите, чиито сценарий и режисура са дело на Франко, са екранизации на книги – „Врява и безумство“ и As I Lay Dying от Уилям Фокнър. Наскоро започна работа по лентата, базирана на романа на Стивън Кинг „22 ноември 1963“. Изброените произведения са малка част от литературните предпочитания на талантливия Франко.

 

Снимка: Bookstr

3. Колин Фърт

Той е благороден, мил и умен, но го обичаме и по още една причина – обожава да чете! Заради литературното си увлечение приема да изиграе мистър Дарси в минисериала „Гордост и предразсъдъци“ от 1995 г. по романа на Джейн Остин. Озвучава няколко аудиокниги по класически произведения, включително написаната през 1951 г. „Краят на аферата“ от Греъм Грийн. Топлият и силен глас на Фърт е емблематичен за филма „Речта на краля“ от 2010 г. (също киноадаптация на книга) и му спечели „Оскар“ за най-добра мъжка роля.

 

 

Снимка: Pinterest

 4. Натали Портман

Освен забележителна актриса Портман е и активен защитник на правата на хората и животните, а колегите й в гилдията я определят като изключително интелигентна. В интервю за O Magazine от 2008 г. тя споделя:

Намирам за изключително интересно, че не е нужно да ставаме роби на собствените си убеждения. Учила съм психология в училище, но най-добрата й версия е в литературата. Толкова по-лесно е да разбереш даден герой, отколкото сухата теория. Можеш да разпознаеш себе си или другите по различен начин.

Сред любимите й книги са „Облакът Атлас“ от Дейвид МичълWhat is the What от Дейв Егърс и мемоарът на Амос Оз История за любов и мрак”, пресъздаден и във филм с Натали Портман в главната роля.

Снимка: Bookstr

5. Сара Джесика Паркър

Актрисата се вълнува да влезе в библиотека точно толкова, колкото героинята й Кари Брадшоу – в магазин за обувки. Съгласни сме, че изборът на Сара ни допада малко повече! Тя членува в читателски клуб и обича да споделя кои книги са я впечатлили най-силно. Сред любимите й заглавия са „Щиглецът“ от Дона Тарт, To Rise Again at a Decent Hour от Джошуа Ферис и The Way We Live Now – роман на Антъни Тролъп от 1875 г.

 

 

Снимка: Bookstr

6. Даниел Радклиф

В поредицата за Хари Потър Хармаяни е съвършеният книжен плъх, но в реалния живот Даниел Радклиф надминава дори известната с любовта си към четенето Ема Уотсън. Освен с щедрата си благотворителна дейност той е пословичен и с факта, че си купува огромно количество литература. Заглавията, които препоръчва на близките и феновете си, са „Старецът и морето“ от Ърнест Хемингуей, „Страх и омраза в Лас Вегас“ от Хънтър Томпсън, „Хари Потър и Философският камък“ от Дж. К. Роулинг, „Среднощни деца“ от Салман Рушди, „Лабиринти“ от Хорхе Луис Борхес и „Майстора и Маргарита“ от Михаил Булгаков.

 

Снимка: „Площад Славейков“

7. Теодора Духовникова

Тя е красива жена, талантлива актриса и човек с интереси в различни области на изкуството. Често се включва и в благотворителни инициативи. В интервю за предаването „Нова култура“ от 2017 г. тя споделя, че мечтае да изиграе Кати от „На изток от рая“ на Джон Стайнбек. Ето кои са любимите книги в личната й библиотека – „Бърни кълвача“ от Том Робинс, „Вълшебната планина“ от Томас Ман, „Мидълсекс“ и „Непорочните самоубийства“ от Джефри Юдженидис.

 

Снимка: Powernews

8. Тервел Пулев

Преди точно четири години разговаряхме с един от най-успешните ни спортисти – боксьора Тервел Пулев. Впечатлихме се от значимостта, която той отдава на четенето, както и разнообразните му литературни предпочитания. Един от първите автори, запечатали се в съзнанието му, е Арчибалд Кронин, а книгата, която препоръчва най-често, е „60 години живяна история“ от Константин Кацаров.

 

 


Тези и още много заглавия, можете да поръчате от Ozone.bg