fb
Ревюта

“Магията да твориш” ни учи как да бъдем приятели с вдъхновението

4 мин.

Със сигурност чуете лии мето Елизает Гилбърт и първо в главата ви изниква “Яж, моли се и обичай”. Лично аз научих за “Магията да твориш” (изд. „Прозорец“, превод: Ирина Манушева), докато се ровех из форумите за бизнес книги. В началото бях малко скептична, чудех се каква ще е тази магия. Все пак вече сме големи хора, мина ни времето за феи и преказни кралства. Тази творба много красноречиво ми показа, че греша.

Нека подзаглавието не ви подвежда. Както самата Гилбърт споделя, за да живеете креативно, не се изисква да имате поприще, посветено на или свързано с изкуствата. Тази книга е за живота, който е „воден от любопитство, а не от страх“.

Авторката има доста интересна гледна точка спрямо вдъхновението и идеите. За нея те  са невидими осъзнати форми от енергия, които търсят човек, който да ги реализира. Звучи ли откачено? Да, и на мен определено ми прозвуча леко шантаво в първия момент. След прочитането на книгата обаче с гордост мога да кажа, че вече разбирам хипотезата ѝ.

Да поговорим по-задълбочено за идеите. Хареса ми много това, че те искат човекът, когото те са избрали да ги реализира, да е смел и да им се отдаде напълно. Това не ви ли напомня и на типичните човешки взаимоотношения? Не се ли получават връзките на хората, които са смели и им се отдават напълно? Сигурно се чудите какво ще стане, ако откажете на идеята на работите заедно или пък ѝ дадете лъжливо обещание, а после я оставите без да ѝ обърнете и капка внимание. Елементарно. Ако тя не е мазохист и не си пада по токсичните връзки, ще си тръгне. Ще продължи да търси по света своя човек.

Много ми допадна и частта за трите фактора на успеха – талант, късмет и дисциплина. Още при генетичното раздаване се е определило колко талант ще имаме, а късметът е неконтролируем. Погледнато реално, има само едно нещо, което можем да контролираме и да ни води към прогреса – дисциплината. Самата Гилбърт споделя как е имало моменти, в които не и е доставяло никакво удоволствие да пише. И все пак, определила си е половин час всеки ден, в който сяда и започва да твори. Силата на навиците никога не трябва да бъде подценявана. Много хора разчитат на мотивацията да им донесе успеха, но не бива да е така. Мотивацията е нещо много краткотрайно. Не отричам, че мотивиращ цитат във Фейсбук може да ви накара да отидете до фитнеса. Но това ще е еднократкотратно. Не мотивираните хора тренират 5 пъти седмично, следят съня и хранителния си режим, а дисциплинираните. Колкото по-рано се научим да разчитаме на постоянството, а не на вдъхновението, толкова по-лесно ще ни бъде да продължаваме да вървим по пътя на реализацията на мечтите си.

Елизабет Гилбърт
(снимка: Тимъти Грйнфил-Сандърс
)

От нас обаче зависи да работим усърдно, за да превърнем мечтите си в реалност. Никой не казва, че е лесно и приятно през цялото време, че винаги ще сме мотивирани да вършим чудеса. И тук идва прозрението – никой не е успял, като се е трудил само когато е бил в настроение за това. Никой няма да потропа на врата ви един ден с думите: Здравейте! Информираха ни, че тук живее една личност, която желае от сърце да се реализира в определена сфера. Няма нужда да правите каквото и да е, ние ще свършим всичко!. Искате да си сбъднете мечтите? Книгата го казва доста ясно – идете и се борете за тях.

“Магията да твориш” представя една много интересна концепция за света. Определено разбирам защо тази книга е толкова препоръчана за хора, които искат да се занимават с бизнес. Тук обаче аз искам да разширя аудиторията – за мен тя е подходяща за всеки, който чувства, че има идеи, заслужаващи посвещение. Тя е за всички онези мечтатели, готови да се борят да превърнат плановете си в реалност!

Можете да поръчате „Магията да твориш“ от Ozone.bg с 5% отстъпка, като ползвате код azcheta21q3 при завършване на поръчката си. Вижте всички кодове за отстъпка за читателите на “Аз чета”.