fb
НовиниПо света

Майкъл Роуботъм с британската награда за най-добър крими роман „Златен кинжал“

1 мин.

Майкъл Роуботъм и неговият „На живот и смърт“ бяха отличени с годишната награда „Златен кинжал“ за най-добър криминален роман на Великобритания. Роуботъм победи в доста престижна и неудобна компания от финалисти, където блестят имената на Робърт Галбрейт с „Копринената буба“ и Стивън Кинг с „Мистър Мерцедес“.


Романът на Роуботъм разказва историята на млад мъж, който бяга от затвора в нощта, преди присъдата му да изтече. Съвсем скоро „На живот и смърт“ ще бъде достъпен и на българския пазар. Издателите от „Софтпрес“ са предвидили 9 октомври като дата на излизане, а преводът от английски е на Цветомира Панчева.

Наградата „Златен кинжал“ е синоним на качество в криминалния жанр вече повече от половин век. Първите отличия са раздадени през 1955 г., само две години след създаването на британската Асоциация на криминалните автори.

На ежегодната церемония за раздаване на „Кинжалите“ на Асоциация на криминалните автори, състояла се във вторник вечер в Лондон, бяха наградени и Карин Слотър със „Стоманен кинжал“ на името на Ян Флеминг за най-добър трилър на 2015 г. за „Cop Town“ и Смит Хендерсън с дебютантския кинжал „Първа кръв“ за първия си криминален роман „Fourth of July Creek“.