fb
НовиниПо света

Малала предава посланията си към децата с илюстрована книга

2 мин.

20-годишната носителка на Нобелова награда за мир Малала Юсафзаи скоро ще публикува детска книжка с илюстрации, съобщава сайтът „Детски книги“. Заглавието на изданието е Malala’s Magic Pencil (“Вълшебният молив на Малала”), а авторката се надява, че така ще вдъхнови младите хора за промяна в обществото.

Самата Малала сподели първата снимка на книгата в личния си профил в Туитър със съобщението “Много съм щастлива от полученото по пощата копие от първата ми картинна книга Malala’s Magic Pencil!“:

Изданието ще бъде публикувано на 17 октомври и е базирано на детската мечта на авторката да има магически молив, с който да преоткрие света около нея, споделят издателите от Little, Brown and Co.

“Като малка в Пакистан, Малала мечтае за вълшебен молив, който да използва, за да направи всички щастливи, да премахне миризмата на боклук от града си, да поспи още един час сутрин. Но с порастването си, Малала разбра, че има по-важни неща, които да си пожелае. Видя свят, който имаше нужда от подобрение”, четем в резюмето на книгата, публикувано на сайта на издателството.

Аз съм МалалаМалала придоби световна популярност през 2009 година, когато New York Times направи документален филм за нея и училището ѝ, след като талибаните налагат забрана момичетата да посещават училище. Постепенно Малала се посвещава на обществена дейност в полза на образованието на млади момичета и в защита на правата на жените, дори и след като талибаните правят опит за покушение на нея. Наред с активната си хуманитарна дейност, през 2013 година девойката публикува и автобиографичната си книга “Аз съм Малала”, която е издадена и на български.

През 2014 г. Малала стана най-младият носител на Нобелова награда за мир, а през април 2017 – най-младият посланик на мира на ООН.