fb
БлоговеМненияСпециални

Весела Фламбурари: Нека пазим добрите герои в сърцата си, а злодеите да превръщаме в история

1 мин.

Нека пазим добрите герои в сърцата си, а злодеите да превръщаме в история – това послание отправя от профила си във Фейсбук писателката Весела Фламбурари по повод позицията „неутрален“, която заема България спрямо войната в Украйна. През последните дни шествия в подкрепа на Украйна се състояха в София и в други български градове. Паралелно с това се появяват и поредица от инициативи против предоставянето на военно-техническа помощ с мотив, че по този начин страната ни ще бъде въвлечена във военния конфликт.

Според детската писателка България би могла да вземе пример от съседна Гърция, където правителството има отработена стратегия за помощ на бежанците, бягащи от война, както и за съдействие на нападната страна.

Фламбурари припомни, че 85-годишна жена от остров Лесбос беше номинирана за Нобелова награда за мир, след като спаси сирийско бебе, оцеляло в рисково пътуване до бреговете на Европа.

„На Балканите хората са светли и се грижат за живите в беда.

И никой, никой не е неутрален! Не можеш да си неутрален, когато тук помощ е нужна ежедневно – за хората, попаднали в природен катаклизъм (наводнения, земетресения, невиждани пожари), или за хората, които бягат от войни“, написа още авторката на „Майстори на феи“.