fb
Ревюта

„Малката книга“ с многото магически лица на София

4 мин.
Malkata kniga - Georgi Merdzhanov

Malkata kniga - Georgi Merdzhanov„Малката книга“ е дебютният роман на сценариста и драматурга Георги Мерджанов. Тя съчетава жанровете на историческото и „ърбън“ фентъзи, а мястото на действието е нашата любима София, колкото модерна, толкова и вековна.

Книгата започва със запознаването ни с персонажите на Стефан – красив младеж със склонност към логически загадки и авантюризъм, Магдалена – мистична хубавица, с неясно минало, а в течение на сюжета и с все по-неясно бъдеще, и Леонид – грозноват студент по архитектура, които не подозира за скритите си магични способности.

След тези трима герои пред нас изникват още водопад от персонажи, като всяка глава от книгата се концентрира върху нов жител на София и неговите митични качества и тайни. Така пред очите ни заживяват бай Йордан – наследник на рода пазители на града, Кибела – фригийската богиня на земята, понастоящем продавачка на маслини на Женския пазар, черният Торбалан и неговата свита от плъхове и още много други.

Сюжетът се разгръща около облога за красивата Магдалена между Стефан и нейните господари, седем счетоводители от Ада. Срещу Стефан се изправят времето за решаване на загадката и собственият му приятел Леонид, също влюбен в Магдалена.

С тази завръзка младежите се хвърлят в потока на случващия се в София живот, който ги понася през лабиринтите на миналото, настоящето и бъдещето, в една цветна мозайка от история, въображение и мистика. По следите на неизвестен човек, от чието откриване зависи съдбата и на тримата, те прекосяват София и откриват нейната хилядолетна история, а ние като читатели само се удивляваме колко неща не знаем за собствената си столица.

Страница след страница залогът се покачва и скоро от развръзката зависи не само съдбата на персонажите, но и на града, дори на Вселената. Непреклонните счетоводители отмерват времето на Стефан, докато Леонид попада откъм тъмната страна.

„Малката книга“ съчетава толкова много неща в себе си, че понякога е трудно да проследиш случващото се. На фона на една по-цветна и интересна София персонажите изникват на шумните площади и потъват в тъмни безистени, понякога се срещат, а понякога се разминават, но така и не разбират, че всички те служат на един и същ механизъм на повтарящото се време, механизъм на кръга без начало и край, някога вдъхновил архитекта Синан да построи красивите си джамии в центъра ни и да вложи в тях цялата си вяра във вечността.

Романът ни напомня за много истории от миналото, като създаването на първия български филм „Българан е галант“ и неясната дата на неговата първа прожекция. Тя е станала повод за много спекулации, а в книгата води до запознанство с едно изоставено момиче и пътуване назад във времето, когато киното все още е било най-невероятната атракция, а салоните са били пълни с елегантни столичани, които покрай цигарите и шампанското са разменяли политически възгледи в очакване на поредния кинопреглед, съпътстващ филмите.

София, такава, каквато ни я представя Георги Мерджанов, е кипяща от живот и древна, мистична и модерна, неочаквана и позната. Четейки книгата, ние следваме по петите Стефан и Магдалена, но така добре познаваме пътя им, че оставаме с чувството, че ей сега ще ги засечем някъде в делника си – покрай басейна „Мария Луиза“, в подлеза на Цариградско шосе, из кьошетата на Женския пазар. Чудим се колко ли невероятни случки сме пропуснали, бързайки по същите софийски улици, с колко ли чудати приключенци сме се разминали, без да разберем какви подвизи извършват. И някак си като завършим книгата градът, в който живеем, ни изглежда толкова по-жив и разноцветен, толкова по-наситен с вълнения и тайни, че сами си отваряме широко очите и със смела крачка се отправяме към нашите малки победи на деня.

Автор: Мирела Василева

„Малката книга“ си има и чудесен трейлър, който можете да гледате тук: