fb
Книги и киноСпециални

„Малки жени“ се превръща в графичен роман и сериал за тинейджъри [галерия]

2 мин.

Класическият роман Малки жени“ от Луиза Мей Олкът ще бъде адаптиран като графичен роман с актуални за времето ни мултикултурни герои, научаваме от Entertainment Weekly. Той ще бъде озаглавен Meg, Jo, Beth, and Amy и цели да достигне новото поколение млади читатели. По книгата вече тече онлайн сериал. Първият епизод беше излъчен на 7 март, а хартиеният и електронен вариант на книгата се очакват през ноември.

Луиза Мей Олкът написва „Малки жени“ през 1868 г. Романът проследява живота на четири сестри от детството до съзряването им. Една от по-съвременните му екранизации е от 1994 г. с участието на Уинона Райдър и Сюзан Сарандън. Наскоро пък ви показахме първия трейлър към новата филмова адаптация на американската телевизия PBS с участието на Анджела Лансбъри и Уила Фицджералд. 

Meg, Jo, Beth, and Amy запазва сюжета, но акцентира на мултикултурното разнообразие, така актуално за съвремието. В модернизираната версия членовете на семейство Марч са от различни раси и приемат разнообразните групи в обществото, включително представителите на ЛГБТИ общността (лесбийки, гей мъже, бисексуални, трансджендър и интерсексуални).

Авторът на графичния роман Рей Терсиеро коментира:

Обожавах „Малки жени“, докато растях. Съпреживявах техните премеждия, понеже винаги се чувствах така, все едно имам по-малко от другите. Ето защо за мен е абсолютна чест да пиша нова версия на романа. Заедно с художника искахме да видим себе си в героите, затова и направихме членовете на семейство Марч разнообразни, един от тях дори е ЛГБТИ. Джо ми е любимият герой и исках да го поставя в контекст, който не е бил възможен преди 150 години, но днес говорим свободно за него. Аз самият съм ЛГБТИ и съм щастлив, че създавам книга, която бих желал да прочета в тинейджърските си години. Но въпреки всичко държах да остана верен и на темите, които засяга Олкът, като например пълноправието на жените.

Художникът на романа с псевдонима Индиго споделя, че когато се е включил в проекта, си е поставил за цел да помогне на читателите да изпитват емпатия, да се свързват повече с околните и да израстват като личности. Според него много мадежи ще посегнат към книгата и ще намерят себе си в нея.

Споделяме с вас част от скиците на графичния роман Meg, Jo, Beth, and Amy:

Снимки: Entertainment Weekly

[ + ]