fb
БиблиотекитеНовини

Маратонци от 1 до 76 г. тичаха за нови книги в библиотеката на Добрич

1 мин.
Снимка: БТА

Маратонци направиха общо 3657 обиколки на парк в Добрич за нови книги в Регионална библиотека „Дора Габе“. Това е трета благотворителната инициатива, организирана от Александър Тодоров и Николай Георгиев от Благотворителна общност „Чрез спорт към знание“ и библиотеката.

Тази година се включиха 344 участници от различни възрасти. Сред тях бяха родители с деца, ученици и преподаватели, цели екипи на фирми, спортни клубове, хора с двигателни проблеми, възрастни граждани.

Най-малкият участник в маратона беше Димо Димков – на 1 година и 2 месеца, а най-възрастният – Апостол Апостолов – на 76 години, който за втори път получава отличието. най-активна беше Радосвета Симеонова, национален шампион в дълго бягане, с пробягани 79 обиколки. Тримата бяха наградени от инициаторите на събитието Александър Тодоров и Николай Георгиев, както и от директора на библиотеката Теодора Денкова. Всички маратонци получиха грамота за участие и книгоразделител, с пожелание да се чете повече.

Всяка завършена обиколка от 400 м се финансира с 1 лев от партньорите на инициативата. Със събраните средства ще бъдат закупени нови книги за читателите на Регионална библиотека „Дора Габе” – Добрич.

По време на маратона участниците имаха възможност да предложат нови заглавия за закупуване, както и да се регистрират за читатели на библиотеката още в парка.