fb
НовиниПо света

Маргарет Атууд издава „много лична“ колекция от разкази

2 мин.

Нов сборник с разкази на Маргарет Атууд, който издателят ѝ описва като „изключително личен“, ще бъде публикуван в началото на следващата година, отбелязвайки първото о̀ завръщане към художествената литература след „Заветите“ (изд. Orange Books, преводач: Надежда Розова) от 2019 г.

Old Babes in the Wood ще съдържа 15 истории, някои публикувани за първи път. Заглавният разказ вече беше публикуван в New Yorker и разказва за две възрастни сестри в семейна хижа край езеро.

Издателите от Vintage казаха, че историите „изследват цялата основа и вътък на опита, от двама най-добри приятели, които не са съгласни относно общото им минало, до правилния начин да спреш някой да се задави; от дъщеря, която определя дали майка ѝ наистина е вещица, до това какво да прави с наследени реликви като мечове за парад от Втората световна война”.

Издателят каза още: „Те включват любими котки, объркан охлюв, Марта Гелхорн, Джордж Оруел, философ-астроном-математик Хипатия от Александрия, кабала от възрастни жени академици и извънземно, натоварено да преразказва човешки приказки.“

Нишката в цялата книга е „поредица“ от истории за семейна двойка, докато пътешества и моментите, които съставляват един дълъг любовен живот, каза още Vintage.

Самата Атууд определя колекцията за „смесена торба, като живота. Съдържа лош вкус, също като живота. Дали една история за жена, която е охлюв по душа, наистина е доста стара? Може би. Мъртвите любими наистина ли са мъртви в истинския смисъл на думата? Може би не. Дали котките са това, което изглеждат? Почти никога.“

Последната книга на авторката, носител на наградата „Букър“, беше Burning Questions – колекция от есета, публикувана по-рано тази година. Рецензирайки книгата в Guardian, Шахида Бари каза, че Атууд е „откровена, честна и добра компания“. Преди това тя издаде „Сърдечно“ (изд. Orange Books, преводач: Ангелина Александрова) през 2020 г., което беше първата ѝ стихосбирка от десетилетие, описана от Observer като „иронична и забавна“.

Последният опит на Атууд в художествената литература е „Заветите“, който печели наградата „Букър“ заедно с „Момиче, жена, друго“ (изд. „Егмонт“, преводач: Анелия Янева) на Бернардин Еваристо. Това е продължение на романа ѝ от 1985 г. „Разказът на прислужницата“ (изд. Orange Books, преводач: Надежда Розова), който беше адаптиран в популярен телевизионен сериал.

Old Babes in the Wood ще бъде публикуван на 7 март 2023 г.


Можете да поръчате книгите на Маргарет Атууд от Ozone.bg с 5% отстъпка, като ползвате код azcheta22q3 при завършване на поръчката си. Вижте всички кодове за отстъпка за читателите на “Аз чета”.

[ + ]