fb
ВидеоМултимедия

Първи брой на „Писателите“ с Марин Трошанов: Младите хора искат да знаят дали могат да се развиват в България [видео]

3 мин.

Марин Трошанов, автор на поредицата „Ламя ЕООД“ и едно от най-канените имена в нашата програма „Писател назаем“, гостува на първото издание на „Писателите“  новата видеорубрика на сайта „Аз чета“. Тя ще се излъчва един път месечно наживо от „Читалище.то“ и в нея ще ви запознаваме със съвременни български поети и писатели. С първия ни гост разговаря редакторката ни Милена Ташева, дългогодишно и добре познато лице на екипа ни.

В началото Марин разказа за читателските си навици и любимите си писатели и литературни герои. Той сподели кое тайно кътче за четене обича да посещава и с каква музика съчетава хубавите истории. Разкри също, че е привърженик на електронните книги, но що се отнася до млади български автори, предпочита хартиените издания. На въпроса с кой писател би желал да осъществи творчески тандм, той посочи Евгени Пройков.

Във втората част разговорът се насочи към най-любопитната тема за вечерта – разбира се, писането. Първоначално Марин сподели защо се е спрял на абревиатурата „ЛАМЯ ЕООД“ (Еднолично дружество „Ловец на аномалии и мистериозни явления“) за заглавие на дебютния си роман. Той обеща, че прави всичко по силите си третата част да излезе преди края на годината. Трошанов разказа още и за проучванията, които написването на книгата изисква, както и за обрисуването на главния герой на поредицата Станимир. Авторът обаче направи любопитно признаване – че е най-силно привлечен от изграждането на женски образи, защото според него изискват много повече майсторство от страна на един писател.

Марин разказа задълбочено и за участието си в кампанията „Писател назаем“. Учениците остават във възторг от срещите с него, ако съдим по обратната връзка, която получаваме. Каква е тайната му?

На младите хора им е интересно да разберат дали могат да се развиват в България. Едно от нещата, които искам да им доверя, е, че възможности има, нарастват и стават все по-реални.

Оказва се, че учениците слушат с особено интерес истории от работата му в IT сферата, свързана с поддръжка на системите на някои от най-големите компании в света, както и за пътешествията му в Китай и други страни. Марин изтъква, че негов приоритет е да обсъжда теми, които са интересни за младежите, и никога да не изпуска вниманието им. Той описа част от комуникацията си с отделни ученици, варираща от съвети за продължаване на образованието до такива за любовни несгоди.

През последния сегмент от едночасовия разговор Марин Трошанов отговори на въпроси, зададени от самите читатели в коментари под видеото. Не забравяйте, че в бъдеще и вие ще можете да се включвате със запитвания към гостите на рубриката ни. Докато ние готвим следващото издание на „Писателите“, можете да изгледате пълния запис на рубриката с негово участие тук:

Марин Трошанов е от Бургас, завършил е английската гимназия. Любопитен факт – роден е на 24 май. В момента ръководи хора, ресурси и проекти в голяма IT компания. През 2015-а стига до финала на конкурса за млади мениджъри и предприемачи на България Next Generation Leaders. През ноември 2016-а издава първия си самостоятелен роман „ЛАМЯ ЕООД“ – мрачна фантастична приказка, чието действие се развива в съвременна България. Корицата е дело на Петър Станимиров, а илюстрациитe – на варненския художник Веселин Чакъров. Книгата е начало на тетралогия, от която вече са излезли две книги и предстои публикуването на третата.

[ + ]