fb
НовиниПо света

Мат Хейг и Дж. К. Роулинг намериха място в класация на The Independent за личности с обществен принос

2 мин.

По случай 10-годишнината на традиционната класация за личности с принос за различни каузи Happy List британският вестник The Independent публикува статия с 10 знаменитости, които заслужават да бъдат включени в нея. Сред имената са и двама от най-популярните писатели на Острова – Дж. К. Роулинг и Мат Хейг.

Първото издание на класацията Happy List излиза през 2008 г. като антидот на множеството селекции на най-влиятелните, най-богатите и най-успелите хора. Вместо това The Independent иска да привлече вниманието към обикновените хора, чиито усилия, смелост и отдаденост на каузи с обществена значимост остават извън светлината на прожекторите.

Всяка година списъкът съдържа 50 имена, които читателите на вестника избират. А специалното издание Happy List 2018 цели да покаже, че добрите дела не са запазена марка на непопулярните личности.

Крисчън Бротън, редактор в The Independent, коментира идеята:

Наистина съм много щастлив да празнувам десетгодишнината на Happy List и още веднъж да насочим вниманието на публиката към тези невероятни хора, които често остават незабелязани. През 2018 г. имаме нужда от тази инициатива повече от всякога. С нарастващата политика на разделение, на която ставаме свидетели, става още по-важно да почетем хората, които помагат нечий друг живот да стане по-добър и така ни вдъхновяват да последваме техния пример.

Мат Хейг е журналист, писател и посланик на грижата за психичното здраве не само в родната си Великобритания, а в световен мащаб. Книгата му „Причините да останеш жив“ (изд. „Locus“) се задържа в списъка на световните бестселъри близо година благодарение на нестихващия интерес на читателите от цял свят. Тя се превърна в успешен инструмент за привличане на общественото внимание върху все още широко пренебрегваната тема за депресията. В новата си книга Notes on a Nervous Planet Хейг продължава да окуражава хората да научават повече за собственото си психично здраве и какво му влияе. Авторът споделя:

Първата стъпка към постигане на равенство между физическото и психическото здраве е да има диалог. Този диалог съществува сега, така че това е добре.

Дж. К. Роулинг, знаменитата авторка на поредицата за Хари Потър, е дарила близо 13 млн. паунда за  различни каузи през 2017 г. Тя подкрепя няколко благотворителни мисии чрез личната си фондация Volant. Освен  това е и основателка и президент на международната детска организация с нестопанска цел Lumos, която цели да прекрати институционализаренето на деца и вместо това да им осигури среда на обич и подкрепа.

Снимка: Yorkpress.co.uk