fb
Ревюта

„Давид“ – книга за обичане

1 мин.

Няма нищо по-приятно от срещата с хубава книга. Когато е детска, илюстрована и с чудесна полиграфия, удоволствието е безгранично. Новото заглавие на художничката и писателка Евгения Войнова –„Давид“, отговаря на всички критерии да стане любимо четиво на децата. Написана в мерена реч, нарисувана с много обич и внимание към детайла, тя разказва историята на симпатичния, но различен мишок Давид. В училището за мишоци Евгения ни среща с класа на госпожа Мишел. Всичките й ученици си приличат, еднакво смятат и сричат. Единствено Давид се отличава с твърде дългата си опашка.

„Давид“ е от онези заглавия, които поднасят тежки теми по деликатен начин. Различието на главния герой го обрича на самота и подигравки до момента, в който намира повод да покаже качествата си. Смелост, хладнокръвие, внимание към детайла, способност да цениш другите, любов, нежност – ето ги истинските характеристики, на които би трябвало да обръщат внимание и мишките, и хората. Пренебрегването на важни черти за сметка на външни белези често ни кара да реагираме неадекватно, с грубост, като забравяме, че всички сме равни.

Книгата е номинирана в награда „Бисерче вълшебно“ 2018.

Цялото ревю можете да прочетете в сайта „Детски книги“.

На Международния ден на детето 1 юни сайтът „Детски книги“ ви кани да забъркате цветна бъркотия с художничката и писателка Евгения Войнова в Starbucks на ул. „Съборна“ 1 в София от 16:00 ч. Не пропускайте забавата!