fb
НовиниПо света

Мая Анджелоу е първата афроамериканка върху монета от 25 цента

2 мин.
Мая Анджелоу, снимка: Gerald Herbert, nbcnews.com

Писателката Мая Анджелоу стана първата жена от афроамерикански произход, изобразена върху американските монети от 25 цента, пише Ню Йорк Таймс. Първите екземпляри от прочутите „куотъри“ вече са изсечени от Монтения двор. Не става дума за колекционерски монети, а за такива, които ще бъдат използвани във всекидневието. Така за първи път на американска монета или банкнота, която не е част от ограничена серия, се появява образът на тъмнокожа жена.

снимка: fox59.com

Новият куотър изобразява Анджелоу с вдигнати ръце, пред летяща птица и лъчи слънчева светлина, излизащи зад нея. Изображенията са едновременно „вдъхновени от нейната поезия и символични за начина, по който е живяла“, допълват от Монетния двор.

Анджелоу е представена на гърба на монетата от 25 цента, където обикновено е изобразен орел, от другата страна се запазва портретът на Джордж Вашингтон.

Мая Анджелоу се нарежда сред най-влиятелните фигури в борбата на човечеството за свобода и равноправие. Има много лица – тя е първата чернокожа кондукторка в трамвай, първата чернокожа жена режисьор, преподавателка в университети, писателка, поетеса. Има 7 автобиографични книги, досега на български език са издадени „Знам защо пее птицата в клетка“  (изд. „Лист“), „Мама и аз и Мама“ (изд. „Лист“), както и „Писмо до дъщеря ми“ (изд. „Лист“).

Тв иконата Опра Уинфри я смята за своя духовна майка, вдъхновение е за актрисата и певица Барбара Стрейзънд, а президентът Бил Клинтън я нарича „национално богатство“.

Забележителният мемоар на Анджелоу от 1969 г., „Знам защо пее птицата в клетка“ е сред първите автобиографии на чернокожа жена от ХХ век, достигнали до широка читателска публика. В него тя пише, че „няма по-голяма агония от това да носиш неразказана история в себе си“.

Мая Анджелоу беше наградена с президентския медал на свободата от президента Барак Обама през 2011 г.

Поетесата почина през 2014 г. на 86 години. 

Прочетете още:

5 интересни факта за живота на Мая Анджелоу, която днес щеше да стане на 90