fb
НовиниПо света

Мечо Пух ще зимува в музея „Виктория и Албърт“ в Лондон

3 мин.

Лондонският музей „Виктория и Албърт“ за първи път организира голяма изложба, посветена на обичания по цял свят герой на А. А. Милн Мечо Пух, съобщава The Guardian. Изложбата, озаглавена „Мечо Пух: изследване на класиката“, ще бъде насочена към семейства с малки деца и ще бъде отворена между 9 декември тази година и 8 април 2018 г.

Мечо Пух ще заеме мястото на Дейвид Бoуи и Пинк Флойд, чиито временни колекции привлякоха рекорден брой посетители в 20-ия най-посещаван музей в света (3,3 млн. посетители годишно). „Виктория и Албърт“ за първи път цели да привлече малки деца и техните родители. Може да се каже, че успехът е гарантиран, предвид главните действащи лица: най-известното мече в света на литературата и великолепният дизайнер Том Пайпър, прочул се с мащабната изложба на червени керамични макове пред Лондон Тауър за 100-годишнината от избухването на Първата световна война.

Изложбата ще бъде най-голямото събитие по рода си в историята на Мечо Пух и неговите приятели от Голямата гора. Тя ще заеме експонати от други колекции, включително чаен сервиз от Кралската Колекция, който е бил подарък за младата принцеса Елизабет преди десетилетия. Посетителите ще могат да видят още оригинални илюстрации, писма, фотографии, ръкописи, както и изключително ценните скици на Е. Х. Шепърд, които са собственост на Музея, но заради крехкостта им не са били излагани цели 40 години.

Разбира се, ще има и мед от не какви да е пчели – кошерите им се намират на покрива на музея!

Изложбата ще обърне внимание на връзката между героите на Милн и реалния свят, най-вече в лицето на сина на писателя Кристофър Робин, който е и прототип на едноименния герой. Неведнъж Робин е споделял публично, че животът му е бил обсебен от неговото алтер его. Той е мразел момичешките дрехи и дългата коса, наложени от майка му, научил се е да се боксира, за да се справи с подигравките в училище. Шокиращо за влюбените в историите за Мечо Пух е и изказването на сина на Милн, че като не броим умението му да разказва истории, баща му не е бил добър с децата. Кристофър Робин също става писател, умира през 1996 г. на 75-годишна възраст.

Мечо Пух е образ, вдъхновен от историите с които А. А. Милн приспива сина си вечер. Идеята за главния герой идва от любимата играчка на малкия Кристофър Робин – мечето Едуард. Британският художник Е. Х. Шепърд,  прочул се с илюстрациите си за Мечо Пух, е изследвал внимателно играчките на сина на Милн, както и гората Ашдаун, край която живее семейството, за да създаде илюстрациите, познати ни днес. Първото издание на книгата за Мечо Пух излиза през 1926  г., а оттогава има милиони продадени копия на почти всички световни езици, включително латински и есперанто.

Музейната изложба ще включва и куп други обекти – игри, играчки, фигурки и текстилни изделия от анимацията на Уолт Дисни, чиято популярност почти засенчва оригинала. Мечо Пух се е превърнал не само в индустрия, а и в култура. Съществуват немалко книги за самопомощ, вдъхновени от симпатичния герой и неговата проста житейска нагласа, а не една анкета го определят като най-големия философ на всички времена. Един от афоризмите, които Шепърд е включил в рисунките си гласи:

„Когато отиваш с балон за мед, най-важното е пчелите да не те усетят.“