fb
НовиниПо света

Международната асоциация на издателите защити гръцкия книжен пазар

1 мин.
dds varhu knigite

gartsiyaМеждународната асоциация на издателите (IPA) призова гръцкия финансов министър Янис Варуфакис да защити книжния пазар на Гърция в условията на продължаващата финансова криза, съобщава thebookseller.com.

Генералният секретар на асоциацията Йенс Бамел пише в отворено писмо, че гръцката издателска индустрия е „пострадала неимоверно“ по време на икономическата криза, а пазарът се е свил с 40% през последните 5 години.

Бамел призова Гърция да запази намалената ставка от 6,5% ДДС върху книгите и фиксираното ценообразуване. Той подчерта, че

„понижаването на ДДС за книгите е обща политика в повечето големи икономики. Тази политика подкрепя четенето, образованието и достъпа до знание, които са ключови елементи за изграждането на икономическото бъдеще на Гърция.“

Гръцкият финансов министър е автор на провокативната книга „The Global Minotaur“, в която разбива мита, че доминацията на финансите над реалната икономика, неефективната регулация на банките, алчността и глобализацията стоят в основата на световната икономическа криза от 2008 г.

След назначаването на Варуфакис  за финансов министър през януари частта от „The Global Minotaur“, която очертава нова икономическа програма за глобална икономика, основана на устойчивост и социална справедливост, беше публикувана като безплатна електронна книга.

[ + ]