fb
НовиниПо света

Международният книжен бизнес: Солидарност за Украйна

4 мин.
Getty Images

Докато светът попива новините за инвазията на Владимир Путин в Украйна, международната книгоиздателска общност изрази отвращение, гняв и ужас. Това стана ясно от изявленията, публикувани от Publishing Perspectives.

„Нашите мисли са с народа на Украйна и региона. И особено с нашите колеги, автори, преводачи, издатели, търговци на книги и библиотекари. Продължавайте да пишете, превеждате, публикувайте и давайте достъп до книги. Дори и да са крехка крепост срещу бомбите, книгите и четенето са от съществено значение за демокрацията. Украйна е свободна страна в свободна Европа и има право на мир и демокрация, на гражданите ѝ да живеят в безопасност и на териториална цялост.

Ние сме много щастливи, че тази година Украйна е една от страните участнички в Наградата на Европейския съюз за литература. Украйна е част от Творческа Европа, от нашето общо европейско семейство и ние вярваме, че литературата носи послание за мир и позволява на всички европейски граждани да бъдат „обединени в многообразието“, се казва с изявлението на Федерацията на европейските издатели.

Европейски съвет на писателите: „Война срещу всички демокрации“

Европейският съвет на писателите нарича атаката на Русия срещу Украйна „война срещу всички демокрации, нашите ценности, нашите убеждения за мир, свободата и правата на човека.“

Арно Юндзе, председател на Съюза на латвийските писатели, казва: „Кръвопролитието трябва да бъде спряно. Народът на Украйна и нашите колеги писатели трябва да бъдат подкрепени в този труден момент. Това, което се случва в Украйна, е заплаха за демокрацията в цяла Европа. Ако войната в Украйна не бъде спряна, това ще бъде знак, че агресорът може да прави каквото си поиска в цяла Източна Европа.

Бируте Йонушкайте Августиниене, председател на Съюза на литовските писатели, се присъедини към изявлението, като каза: „Съюзът на литовските писатели стои с Украйна и с нашите украински колеги – нашата общност от писатели и преводачи. Осъждаме незаконното и неоправдано руско нахлуване на украинска територия. Ние подкрепяме Украйна и ще направим каквото можем, за да помогнем в трудни обстоятелства.“

Тиит Алексеев, председател на Съюза на естонските писатели, изтъква неприятна ирония за Балтийските страни, казвайки: „24 февруари е Денят на независимостта на Естония. Още в същия ден украинците започнаха да защитават своята независимост срещу пълномащабната атака на агресора“.

И Нина Джордж, председател на съвета, насочва коментара си към Брюксел, като казва: „Европейският съвет на писателите и неговите 46 организации-членки от 30 държави застават с колегите си писатели от Украйна. Настояваме държавите-членки на ЕС да се намесят силно в продължаващото насилие в Украйна.

„Апелираме към министрите на културата на всички страни-членки на ЕС да подкрепят украинския народ, нашите колеги писатели в тези трудни и животозастрашаващи военни времена.

„Балтийските държави“, пише съветът, „виждат присъствието на руски войски в Беларус като заплаха, преди всичко поради така наречената „пропаст Сувалки“. Този термин се отнася до 100-километровата гранична зона между Полша и Литва, оградена от Калининград и Беларус. Тъй като това е единствената сухопътна връзка между трите балтийски държави и другите членки на НАТО, има опасения, че Русия може да улови пропастта, като по този начин изолира Балтийските страни от останалата част от зоната на НАТО.

„Това може да позволи бързо превземане на Балтийските страни. Литва, която граничи с Калининград на Балтийско море, обяви извънредно положение.

Немската асоциация на книгоиздателите и книгоразпространителите: „Украйна има право на мир“

„Настоятелството на наградата за мир на германската книжна търговия и нейният основател, Börsenverein, са възмутени от бруталната атака на Русия срещу Украйна. Апелираме към руския народ и неговия президент да спрат умишленото унищожаване на мира и свободата в Европа. И изпращаме думи на сплотеност към народа на Украйна: те са част от международна общност, която защитава човешкото достойнство, демократичното участие и равенството на всички. Имате право на мир.”

Италианските издатели: „Критичният глас на интелектуалците“

„Италианската асоциация на издателите е близо до украинския народ в деня на инвазията на руските въоръжени сили. Войната в Европа ни връща назад към години и исторически събития, които никога не сме искали да преживеем отново. Мирът е предпоставка и в същото време плод на свободата на мисълта и изразяването, ценности, които са в основата на демокрацията и мисията на всеки редактор. Нашите мисли са насочени към украинските мъже и жени, по-специално към нашите колеги издатели и към целия свят на културата, ангажирани да поддържат жива съвестта на един народ днес под бомби.

Днес, повече от всякога, се надяваме, че във всяка нация ще се издигне критичният глас на интелектуалците, писателите, хората на мира и света на културата, за да могат да върнат Европа по пътя на свободата и съвместното съществуване.“