fb
БългарияНовиниПроект 48

Милена Ташева: „Не се паникьосвайте!“ и подкрепете „Проект 48“

2 мин.

Александър Кръстев и Милена Ташева гостуваха в сутрешния блок на телевизия Европа с водещ Неда Василева, за да разкажат защо 15 месеца преди 15-ия рожден ден на сайта „Аз чета“ екипът организира национална кампания за медийна грамотност, озаглавена „Проект 48“. Тя ще включва срещи с гимназисти и възрастни, както и преиздаването на класическия антиутопичен роман „1984“ от Джорд Оруел. За целта вече тече кампания за набиране на средства, което всеки може да подкрепи в platformata.bg.

Двамата обясниха как се е родила идеята за проекта. Освен че първото ревю в „Аз чета“ преди близо 15 години е на Алекс Кръстев за романа „1984“, усилията на екипа отдавна са минали отвъд популяризирането на четенето. Фокусът на „Аз чета“ вече е не само върху стимулиране на любовта към книгите, а към тяхната роля в образователната и културна политика, част от която е функционалната и медийна грамотност.

„В следващите месеци ще събираме финансиране от дарения, от компании, за да можем да издадем новия превод на Оруел, по който работи младият преводачач Борислав Стефанов, и едновременно с това да провеждаме срещи в училища и библиотеки в цялата страна, защото това стои в основата на „Проект 48″“, каза Александър Кръстев.

Разговорът в студиото не подмина и най-актуалната за обществото ни тема днес –  извънредната ситуация в България заради коронавируса. Гостите в студиото обсъдиха изключително важната роля на медийната грамотност и критическото мислене в този контекст, а Мила Ташева припомни цитат от друга култова книга, която тази година има своя 42-ри рожден ден – „Пътеводител на галактическия стопаджия“ от Дъглас Адамс. На нейната първа страница ще намерите следното послание:

 

Не се паникьосвайте!

 

Цялото телевизионно участие можете да гледате тук:

Повече информация за проекта ще намерите на неговия сайт: project48.net.