fb
НовиниПо света

Мистериозно се появиха откраднатите бележници на Чарлз Дарвин

2 мин.
Снимка: Библиотека на университета в Кеймбридж

Два от бележниците на Чарлз Дарвин са върнати, след като бяха откраднати преди две десетилетия от библиотеката на университета в Кеймбридж. От висшето учебно заведение съобщиха, че ръкописите са оставени в библиотеката в розова подаръчна торбичка, заедно с бележка с пожелание към библиотекаря „Честит Великден“, пише Асошиейтед прес.

Тефтерите, които включват известната скица на учения от 19-и век „Дървото на живота“ от 1837 г., изчезнаха през 2001 г. След претърсванията в колекцията на библиотеката от 10 милиона книги, карти и ръкописи, бележниците не бяха открити и служителите подадоха сигнал, че са откраднати. Местни детективи уведомиха световната полицейска организация Интерпол и започнаха международно издирване на тефтерите, оценени на милиони лири.

На 9 март бележниците се появиха отново, оставени в обществена част на сградата, където няма покритие на охранителните камери. Двата тефтера са увити със залепващо фолио, поставени в оригиналната си кутия и изглеждат невредими. В придружаващата бележка пише: „Честит Великден, библиотекарю. Х“.

Дарвин е описал идеите си в бележниците, малко след като се е завърнал от околосветското си пътешествие. Размишленията му след това прерастват в неговата емблематична теория за еволюцията „Произход на видовете“.

Директорът на библиотечните услуги на университета Джесика Гарднър каза, че чувства невероятно облекчение от появата на бележниците.

„Тетрадките вече могат да заемат полагащото им се място заедно с останалата част от Дарвиновия архив в Кеймбридж, в сърцето на културното и научно наследство на нацията, заедно с архивите на сър Исак Нютон и професор Стивън Хокинг“, каза тя.

Предвижда се тетрадките да бъдат изложени на публично място от юли като част от изложба на Дарвин в библиотеката.

Полицията заяви, че разследването продължава.