fb
НовиниПо света

Разкриха изгубена библиотека на Чарлз Дарвин

4 мин.
Снимка: Чарлз Дарвин Scientific Badass

За първи път след смъртта му през 1882 г., внушителната библиотека на Чарлз Дарвин е събрана отново, за да разкрие множеството книги, брошури и списания, цитирани и четени от влиятелния натуралист, пише CNN.

Автор на множество трудове, Дарвин е може би най-известен с книгата си от 1859 г. „За произхода на видовете“, която представя на света фундаменталната научна концепция за еволюцията.

В чест на 215 години от рождения ден на Дарвин на 12 февруари, изследователският екип зад проекта Darwin Online издаде каталог от 300 страници, който събира оригиналните 7400 заглавия и 13 000 тома, притежавани от Дарвин. Каталогът включва 9300 връзки към копия на библиотечното съдържание, които са достъпни безплатно онлайн, приканвайки обществеността да се запознае с прочетеното от Дарвин.

Докато е жив, Дарвин е водил подробни записи на своята библиотека, включително ръкописен „Каталог на библиотеката на Чарлз Дарвин“ от 426 страници, съставен през 1875 г. След смъртта му библиотеката е запазена и записана. Но с течение на времето голяма част от съдържанието е изгубено или попаднало на друго място.

Две основни колекции, включващи 1480 книги, се съхраняват в Университета на Кеймбридж и семейната къща на Дарвин в Даун, Англия, която остава отворена за обществеността. Но колекциите включват само около 15% от оригиналната библиотека.

Проектът за виртуалното пресъздаване на колекцията на Дарвин започва през 2007 година от д-р Джон ван Уайе, историк в Националния университет на Сингапур.

„Учените изследват живота и творчеството на Дарвин повече от век. Един от най-важните елементи в разбирането на теориите на Дарвин са неговите източници – публикациите на други, които той е използвал в своите изследвания.“

Въпреки дисциплинираното си водене на записи, Дарвин използва съкратени или неясни начини за позоваване на списания и брошури в своята колекция, като в много записи липсват автори, дати или източници.

Къщата на Дарвин е построена през 1798 г. от бащата му Робърт/Снимка: SHROPSHIRE ARCHIVES

Екипът на проекта е претърсил всеки лист хартия, пресявайки ръкописни семейни документи и писма, тетрадки на Дарвин, дневници на жена му и списъци от учени, написани преди век. Сравнявайки всички документи, изследователите открили хиляди неизвестни досега заглавия, включително подвързани книги и неподвързани томове и брошури, и проследили пътя на заглавията, продадени на търг през последните 100 години.

„Бяха като 5 000 малки детективски истории – опитвайки се да разберем кой автор или статия е отбелязал Дарвин“.

Изследователите разкриват, че Дарвин притежава копия на ценни статии, описали животински видове за първи път. Библиотеката на натуралиста съдържа и множество философски книги, трудове за психология, религия, изкуство, история, земеделие и животновъдство.

Почти половината от книгите са написани на френски, немски, италиански, холандски, датски, латински, испански и шведски – изненадващо разкритие, като се има предвид, че Дарвин е бил известен като лош лингвист.

„Той беше много образован човек, който научи старогръцки, латински и френски още в училище“, каза ван Уайе. „По-късно научи испански и малко португалски за пътуването на „Бийгъл“ и се научи (с речници) да чете немски и италиански и някак си премина през други езици по същия начин. Това показва колко решен е бил той да разбере какво са публикували други хора на науката и да извлече информация, важна за неговите теории.

Стаята, в която Чарлз Дарвин е роден на 12 февруари 1809 г

Съществуват и доказателства, че Дарвин е чел пътеписи от изследователи и пътешественици, за да разбере жестовете, използвани от различни етнически групи.

Обичал е да чете и роман. През 2019 г. копие от „Съпруги и дъщери“ на Елизабет Гаскел, поредица, публикувана като книга през 1866 г., се появи на търг с бележка, която гласеше: „Тази книга беше много любима на Чарлз Дарвин и последната, която трябваше да бъде прочетена на глас пред него.”

„Точно това може да покаже библиотеката. Вместо да базираме анализа си на авторите, които Дарвин е чел и които са споменати в биографии и т.н., сега всеки може да прегледа цялата библиотека. Впечатлението, което това създава, е, че той е бил ненаситен читател и е преминал през удивителен брой произведения“.

Прочети още:

Мистериозно се появиха откраднатите бележници на Чарлз Дарвин

Джейн Остин заменя Чарлз Дарвин върху новата банкнота от 10 паунда