fb
Как четешСпециални

Как четеш: Мария Иванова

7 мин.

Мария Иванова е сред прекрасните участници в тазгодишната ни стажантска програма Happy Summer Trainees. Ученичка e в математическа гимназия с профил математика. Обича да разбивам стереотипите, че красивите момичета нямат място при точните науки. Мария е дейна личност – две години подред е била менторка на ежегодната академия за личностно развитие „ГЛОУ“, завършила е отлично Soft Uni Digital – Fundamentals. Освен математиката, езиците също са нейна страст. Говори свободно английски и испански. Обожава да се движи – било то тренировки вкъщи, каране на колело, разходки из планината, ски, плуване. От септември 2020 година Мария води и тренировки по степ аеробика. Споделя, че най-много на този свят обича да пътува. Била е в 16 държави и казва: „Не мога да спра да искам да посетя още повече прекрасни места. Заради пандемичната обстановка, най-често вече „пътувам“ чрез любимите си книги.“ Следете сайта ни, където Мария ще подготвя интересни ревюта и материали, а сега вижте какво ни сподели за любимото си занимание – четенето.

Коя е книгата, която най-силно ти е повлияла? Или книгата, която най-силно те е замислила и те е накарала да промениш нещо в живота си?
По време на първата карантина прочетох „Тънкото изкуство да не ти пука“ на Марк Менсън. Тя и фактът, че бях останала насаме с мислите си, ми помогнаха да осъзная много. Наистина ме промени. Превърнах се в една много щастлива личност, която внимателно и осъзнато приоритизира за какво и кого да (не) ѝ пука.

Похапваш ли, докато четеш? Ако го правиш, коя е любимата ти “храна за четене”?
За мен е немислимо да чета и да се храня. Първо, доста е разсейващо. Второ, много ме е страх да не оставя петна по книгите. Те са ми твърде скъпи на сърцето, за да си позволя някакви зацапвания.

Какво обичаш да пиеш, докато четеш?
Всичко! Зимата е задължителен чаят с мед. Лятото залагам на студена вода, фреш или лимонада. Ако чета сутрин, предпочитам да ми прави компания чашата ми с кафе, а някои вечери комбинирам любимата книга с чаша вино.

Отбелязваш ли си някакви пасажи и моменти от книгите, или идеята да драскаш по книгата те ужасява?
О, не, това е просто немислимо! За мен книгите са нещо толкова сакрално, не мога да си представя да ги шаря с маркери или да отбелязвам отстрани.

Как отбелязваш последната прочетена страница – книгоразделител, кучешки ушички (като прегъваш листа отдолу), оставяш книгата отворена?
Често започвам да чета определена книга доста спонтанно и отбелязвам с каквото имам подръка. Рядко това е книгоразделител. Понякога използвам носни кърпички, касови бележки, билетчета за пътуване.

Художествена или нехудожествена литература? Или и двете?
И двете.

Eлектронни, хартиени издания или аудиокниги? А може би и трите?
Обожавам и хартиените, и електронните. Наистина, да можеш да докоснеш страниците и да разлистваш е една несравнима емоция. Четецът ми обаче се побира във всяка една дамска чанта (от години преди да си купя такава, първо проверявам дали може да се побере в нея). Страшно удобен е и при пътувания, особено когато трябва багажът ми да влезе в определени килограми. Или това беше едно време, когато пътувах често със самолет. Аудиокнигите обаче не са моите – просто не мога да се съсредоточа дотолкова – ако текстът не ми е пред очите, се пренасям в мислите си и се връщам след две глави и половина.

Държиш ли да прочетеш главата докрай, преди да оставиш книгата, или можеш да си спреш по всяко време?
За мен значи много да си свърша главата, но ако по-бързо трябва да приключа с четенето, гледам поне да довърша страницата. Просто това е като хубавите сънища, не върви да се събудиш рязко. :)

Можеш ли да захвърлиш книгата, ако авторът или самият текст те дразни?
По-скоро да. Гледам на книгите по-скоро като на нещо, което трябва да ме учи или да ме увлича. Животът е твърде кратък, дори за да четеш книга, чийто автор или текст не ти се нравят.

Ако в книгата, която четеш, главните герои те дразнят, може ли все пак да се нареди сред любимите ти?
Веднага се сетих за вечния „Тютюн“ на Димитър Димов. Обичам тази книга, макар и да е пълна с алчни и безсърдечни герои, лишени от идеали и ценности, готови да продадат душите си за пари. Колкото и неприятни да са, те са част от историята. Тази книга нямаше да бъде толкова велика и непреходна, ако персонажите ѝ притежаваха само положителни характеристики.

Какво четеш в момента?
„Произход на видовете“ на Георги Блажев и You Are a Badass на Джен Синчеро.

Коя е последната книга, която си купи?
Взех си от щанда на „Пощенска кутия за приказки“ на „Алеята на книгата“ във Варна „Произход на видовете“ от Георги Блажев и „Женски работи“ от Мила Михова, Йоана Мирчева, Малвина Болярска, Ралица Найденова, Цветелина Цветкова, Албена Алексиева, Полина Видас и Надя Станчева (тези дами са твърде страхотни, за да ги нарека просто „колектив“).

От тези хора, които четат само по една книга ли си, или можеш да четеш по няколко наведнъж?
Рекордът ми е 5 на един път. Шегата настрана, гледам да чета успоредно една книга, фокусирана върху личностното развитие или пълна със съвети за бизнес, и една със завладяващ сюжет.

Имаш ли си любимо място/време за четене?
Обожавам да чета на плажа – да слушам плисъка на вълните, пясъкът да пари под краката ми, слънцето да гъделичка кожата ми, а душата ми да е запленена от някой невероятен сюжет. Уви обаче, живея твърде далече от морето, за да мога всеки ден да чета така. Стига да мога да си полегна някъде удобно и светлината да е добра, мястото става идеално за четене. Мога и обичам да чета по всяко време на денонощието, с някои любими книги съм оставала и до малките часове на нощта.

Biznes na visoki tokcheta Tamara Melan

Какво предпочиташ – поредици от книги или самостоятелни издания?
Имам любими и от двете.

Има ли книга или автор, които препоръчваш отново и отново на всичките си приятели?
Освен любимата ми на Марк Менсън, в списъка влизат „Бизнес на високи токчета“, Big Magic, както и всичко на любимите ми сънародници Димитър Калбуров, Ралица Генчева и Георги Блажев.

Как организираш книгите в библиотеката си? (по жанр, заглавие, име на автора, т.н.)
В момента са по автори, но едно гласче в мен иска да пробвам скоро дали ще се получи да са по цветове, би било интересно начинание.

Снимка на публикацията: Мая Иванова

Можете да купите изброените в материала книги и други ненамалени продукти от Ozone.bg с код за отстъпка azcheta21q3. Вижте всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“.