fb
Ревюта

Старогръцките „Митове“ от Стивън Фрай – такива, каквито не сте ги чели досега

3 мин.
Mitove

MitoveАко си мислите, че познавате добре старогръцките легенди, и смятате, че едва ли могат да ви предложат нещо ново, то това означава, че не сте чели „Митове“ от Стивън Фрай  на издателство „Еднорог“. Известният британски актьор, познат с ролята си в сериала „Джийвс и Устър“, както и като гласа от английските аудиокниги „Хари Потър“, всъщност има доста солидни познания по темата.

В книгата си той обхваща хронологически преданията от раждането на света от Хаоса до въздигането на олимпийските богове и времето на тяхното господство. Присъстват всички по-популярни истории за появата им, идването на власт на Зевс, дванайсетте олимпийци, дара на огъня от Прометей, възникването на човешкия род, Златния век и последвалия го Сребърен век, взаимоотношенията на богове, титани и други със смъртните. Фрай е преразказал най-известните любовни истории – Ерос и Психея, Афродита и Адонис, Еос и Титон. Присъстват и легендите за смъртните, дръзнали да предизвикат боговете, чиите имена и до днес се използват като нарицателни – Сизиф, Тантал, Арахна.

Стивън Фрай прави съвременен и на моменти хумористичен преразказ на известните легенди. Древните богове и човеци придобиват плътност и реализъм, като тук няма сухо предаване от типа: „Зевс се разгневил и запратил гръмотевицата си на земята“. О не, нищо подобно. Фрай е вмъкнал диалози, които са духовити и забавни, с лек съвременен нюанс. Добавил е също и свои остроумни разсъждения, които няма как да не ви очароват.

Когато връхлети похотта, дискретността, здравият разум и мъдростта отлитат, а онова, което изглежда хитро прикритие за пленника на страстта, в очите на всички останали е прозрачна и неумела идиотщина. (От историята за Ио, която Зевс превръща в крава с цел да прикрие похожденията си от Хера – бел. ред.)

Или описанието на сватбата на Кадъм и Хармония:

Подозирам, че днешната преса и социалните медии не биха устояли да не ги прекръстят на „Кадмония“.

В книгата не са включени легендите за Херкулес, Персей, Язон, Тезей и други, тъй като след „Митове“ Фрай пише отделна творба – „Герои“, която е посветена на тях. Най-вероятно ще видим и нея, издадена от „Еднорог“.

„Митове“ е чудесно поднесен преразказ на старогръцките предания, подходящ както за онези, които вече ги познават, така и за читателите, които тепърва искат да научат повече. Това не е академичен текст, но пък Фрай е добавил много интересни бележки под линия, обясняващи проникването на даден термин в езика и до днес, наред с други пояснения. Те правят книгата наистина разкошно и любопитно четиво. Ако темата ви влече, просто не я пропускайте. Подходяща е и за по-младите читатели, чието любопитство към боговете се е пробудило от приключенията на Пърси Джаксън.

Още един отзив за „Митове“ може да прочетете от Мартин Касабов в „Култура“.

Можете да поръчате книгата от Ozone.bg с 10% отстъпка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката ви.