fb
Ревюта

„Момче“-то, което се превърна във велик разказвач

1 мин.

Ако сте сред феновете на Роалд Дал и неговите книги за деца, няма как в някакъв момент да не сте чудили откъде са му хрумнали всички тези страхотни идеи, неповторими герои и на какво се дължи неласкавото му отношение към възрастните. С автобиографичната си книга „Момче“ (изд. „Enthusiast“) самият Дал дава отговори на повечето от тези въпроси, докато ни връща в 20-те и 30-те години на миналия век.

Въпреки описаните неприятни спомени и случки от детството на Роалд Дал съвсем не очаквайте тъжна и тегава мемоарна книга. Той е неповторим разказвач, който умело представя забавните моменти от живота си. Още по-хубавото е, че не се усеща така характерното за възрастните (и досадно за малчуганите) натякване колко по-хубав е бил животът едно време и колко по-щастливи са били децата. Действително писателят не пропуска да обясни на малките си читатели контекста на своето детство и тогавашния начин на живот, но оставя на тяхното въображение да си представят какво би било да живеят навремето и да решат дали би им харесало.

Книгата е с илюстрации на дългогодишната творческа „половинка“ на Дал Куентин Блейк, а до българските читатели достига в чудесния превод на Катя Перчинкова.

Цялото ревю можете да прочетете в сайта „Детски книги“.

Книгата е номинирана в категория „Нещотърсачи“ на Наградата за най-добра детска книга „Бисерче вълшебно“ 2018.