fb
Новини

Москва най-сетне ще почете Михаил Булгаков с паметник

1 мин.

Трудно е да си представим, че в Москва все още няма паметник на един от най-емблематичните руски писатели – Михаил Булгаков, увековечил по неповторим начин столицата в шедьовъра си „Майстора и Маргарита“. Това, обаче, е на път да се промени, съобщава в. „Гардиън“, цитиран от новинарския сайт „Дневник“. Местният съвет за паметниците най-сетне даде разрешение скулптура на великия писател да бъде поставена на Патриаршеските езера, където в първата глава на романа се появява професор Воланд – олицетворение на Дявола.

Въпреки че Москва присъства живо в творчеството на Булгаков, бяха необходими повече от десет години, за да бъде придвижен проектът на паметника. Според първоначалния замисъл той включвал и фигура на 12-метров самовар, която обаче ще отпадне в настоящия проект поради несъгласието на жителите на столицата.

„Хората трудно прощават на Булгаков, че злото в неговите романи идва от хората, а не от дявола. Най-сетне успяхме да ги накараме да се примирят.“, коментира уредникът на къщата-музей на писателя Николай Голубьов.

Несъмнено благосклонността на съвета по паметниците има връзка и с предстоящата 125-годишнина от рождението на Булгаков. Скулптурата ще стане част от туристически маршрут, посветен на него. Тя ще стои близо до знака, поставен от анонимни почитатели на писателя, който гласи: „Не разговаряйте с непознати“ – известен цитат от „Майстора и Маргарита“.