fb
ВидеоМултимедия

Можете да прочетете това издание на „451 градуса по Фаренхайт“ само ако го доближите до пламък [видео]

2 мин.

В известния роман на Рей Бредбъри от 1953 г. „451 градуса по Фаренхайт“ книгите са забранени. Нещо повече – те са изгаряни от пожарникари по заповед на тоталитарната власт, която контролира всяко документирано описание на живота отпреди режима. Френската организация Open Culture измисля креативен начин да ни припомни идеите на знаменитото произведение, съобщава Nerdist. Тя наема специалисти от графичното студио Super Terrain, за да изработят издание на „451 градуса по Фаренхайт“, което може да се чете само при директно прилагане на топлина върху страниците.

Във видеото, споделено в Instagram от хора, които са се докосвали до специалната книга, се вижда как пламъкът на запалка се движи нагоре-надолу по страниците, разкривайки текста.

Засега експерименталният проект е наличен само с предварителна поръчка от сайта на Super Terrain на цена от 395 евро. Според предоставената информация „новото издание е артистично произведение, в което самото физическо тяло на книгата е отражение на художествената измислица в съдържанието“. Ако отдръпнете пламъка, книгата прилича на „жертва на нападение от пожарникари“. Приложите ли го обаче върху страниците, историята оживява пред вас.

Творението на Open Culture може да не е най-убедителният начин да си припомним страховитата представа за бъдещето от „451 градуса по Фаренхайт“, но със сигурност е най-изобретателният, на който сме попадали!

Снимка: Nerdist