fb
Книжни пътуванияСпециални

Мундал – норвежкият град, в който книгите са повече от хората

2 мин.

Обичате да пътешествате, но искате да избягате от човешката навалица? Ако случаят е такъв, то ще намерите перфектното убежище в едно уединено селище, в което книгите официално преобладават над хората, уверява Travel + Leisure. Мундал в западната част на Норвегия е оживялата мечта на всеки интроверт библиофил. Населението му наброява едва 280 души, но за сметка на това книгите са 150 000. На територията на страната селището даже е известно като Норвежкия книжен град. 

Мундал приветства читателите с антикварни книжарници, крайпътни минибиблиотеки и крайбрежни рафтове, гушещи се в сянката на фиордите. Повечето търговци продават употребявани томове заради убеждението си, че в разгара на дигиталната ера старите издания трябва да бъдат съхранявани. Дейността им е съвместена с местни кафенета, художествени галерии и дори магазини за сувенири. Нищо чудно абсолютно всяка постройка в селището да има някоя и друга скрита лавица.

Мундал, Норвегия (снимка: Jane McDevitt)

Норвежкият книжен град започва да обогатява лавиците си през 1995 г. Оттогава колекцията му е нараснала толкова много, че ако всички книги бяха наредени една до друга, опашката щеше да се простира на четири километра. Препоръчва се читателите да съобразят посещенията си със сезона, защото книжарниците на открито са отворени само от средата на май до юни. Ако обаче отидете точно тогава, ще можете да се включите и в ежегодния панаир Solstice Book Fair.

Редно е да се отбележи, че Мундал не е единственият град, в който книгите са повече от хората. На тази чест се радва и селището Хай-он-Юе в Уелс, чиято популяция от 1 400 души не може да се сравнява с хилядите томове, изпълващи откритите му библиотеки, наречени Honesty ShelvesГрадчето също така спонсорира литературен фестивал и приютява повече от две дузини различни книготърговци.

Снимка на публикацията: Travel Purist

[ + ]