fb
БългарияВидеоМултимедияНовини

Александър Секулов и Момчил Николов с литературни награди „Перото” [видео]

2 мин.

Двама от авторите, които се включват в програмата „Писател назаем“, спечелиха отличия в третото издание на литературните награди „Перото”. Александър Секулов взе наградата в категория „Поезия” за последната си стихосбирка „Море на живите” („Изток-Запад”), а Момчил Николов и неговият роман „Последната територия” („Сиела”) бяха отличени в категория „Проза”.

„За съвременния литературен контекст ще е добре, ако опитваме да съшиваме парчетата на българската литература, за да може най-накрая шинелът, от който сме излезли, да е цял. И същевремнно същият този съвременен литературен контекст ще ни е много благодарен, ако го освободим от тежестта на автора и се занимаваме с тежестта на книгите”, отправи своето послание Секулов при получаването на статуетката, дело на скулптора Емил Попов.

Номинациите за наградата са гласувани от жури в състав проф. д-р Амелия Личева, проф. Милена Кирова, доц. Дария Карапеткова, доц. Дарин Тенев, Георги Иванов, Марин Бодаков, Аксиния Михайлова, Светлозар Желев и Михаела Петрова.

За Момчил Николов това е второ голямо отличие тази година, след като през май книгата му донесе приза Роман на годината на фонд „13 века България”.

„Благодаря за вниманието, което „Последната територия” получи. Чувствам се малко особено, защото отдавна не съм виждал толкова много хора накуп – наскоро започнах да пиша пак и в общи линии, не излизам много навън”, пошегува се Николов.

Първата връчена награда за вечерта – тази в категория „Детска литература“, бе за „Весел, гъделичкащ смях 2” на Маргарит Минков. Дебютант на годината според журито на литературните награди „Перото” е Петър Крумов с „Катафалка, два носорога” („Колибри”), а в категория „Превод от български на чужд език“ наградата бе присъдена на Мари Врина за превода на френски език на „Усмивката на кучето” от Димана Трънкова.

Награда „Перото” за цялостен принос журито присъди на поета Владимир Попов.