fb
СпециалниЧети повече

„Забавното лятно четене“ 2014 тръгва на турне

1 мин.

След като на „Забавното лятно четене“ 2014 беше даден старт с кръгла маса на тема грамотността сред децата, провела се на 13 май в Столична библиотека, сега кампанията тръгва на турне из страната. От 26 май до 14 септември редица събития в цялата страна ще насърчават малчуганите да се потопят в книжните светове.

Официалното откриване на кампанията, организирана от сайта Az-deteto.bg и Столична библиотека, ще се състои в Русе, след което срещи на „Забавното лятно четене“ ще се провеждат в библиотеки съответно в Разград, Шумен, Добрич, Велико Търново, София, Видин и Монтана.

Кампанията цели да насърчи четенето сред децата, като им възложи за задача да си водят електронен читателски дневник. Всяко дете от 1 до 7 клас може да се включи, попълвайки онлайн книжките, които е прочело през лятото. За улеснение на участниците на сайта Az-deteto.bg е въведена задължителната литература за тези класове. Като прочетена ще се отбелязва книгата, за която детето е отговорило правилно на един въпрос от съдържанието й. 

Кампанията ще бъде закрита в столицата на 14 септември. Въз основа на детските читателски дневници ще бъдат определени и наградени победителите в категориите „Най-четящ град“, „Най-четящо училище“, „Най-четящо дете“, „Най-активен читател на забавното лятно четене“, „Най-млад активен читател“ и „Най-интересен коментар“. На церемонията ще бъде обявена и най-четената детска книга за лято 2014.

[ + ]