fb
Storytel представя...АудиокнигиБългарияНовини

Над 4 милиона часа аудиокниги са изслушали българските потребители на Storytel през 2021 г.

3 мин.

През динамичната 2021 г. българите са увеличили двойно потреблението на аудиокниги, което достига до впечатляващите над 4 милиона изслушани часа за една година в платформата на Storytel, сравнено с почти 2 милиона за 2020 г. Налагайки тенденции в създаването и разпространението на аудиосъдържание, Storytel работи непрестанно по разширяването на каталога от заглавия и подобряването на потребителското преживяване в приложението, за да бъдат добрите истории все по-достъпни, навсякъде и по всяко време. 

“Хари Потър и орденът на феникса”, прочетен от актрисата Силвия Петкова, е най-любимото заглавие в България за 2021 г. След него в класацията за най-слушани аудиокниги през годината се нареждат: “Шантарам”, “Шогун”, българската класика “Тютюн”, “Илън Мъск: PayPal, Tesla, SpaceX и походът към невероятното бъдеще”, “На изток от рая”, “Sapiens. Кратка история на човечеството”, “Човек на име Уве”, “Монахът, който продаде своето Ферари”. След премиерата през октомври, “Тънкото изкуство да не ти пука”, прочетена специално за Storytel от Николаос Цитиридис, също се нареди сред десетте най-предпочитаните заглавия за изминалата година. 

“От Омир насам историите се разказват на глас. Различно е възприятието на една история, която достига първо до ухото. Създава се по-лично усещане, когато слушаш гласа на четеца. Затова отговорността на актьора, който озвучава, е голяма”, сподели писателят Георги Господинов на официалното представяне на резултатите на Storytel за изминалата 2021 г.

Тази година романите са най-предпочитаната категория от слушателите. Огромен интерес се наблюдава и към детските аудиокниги, поради удобството за родителите да пускат чудати истории на децата си и лесно да контролират съдържанието чрез “детския режим” в приложението. Tретата най-слушана категория е литературата за самоусъвършенстване, следвана от класиката и криминалните истории.  

2021 г. донесе хиляди нови заглавия в различните категории на платформата и приобщи още нови гласове към семейството на Storytel. Деян Донков, Владо Пенев, Орлин Павлов, Мая Бежанска, Ники Кънчев, Силвия Лулчева, Ники Илиев са само част от известните личности, застанали зад микрофона на Storytel. За някои от тях това бе и първи досег до света на аудиото. Класацията на най-слушани гласове за 2021 оглавява Силвия Петкова, следвана от Момчил Степанов, Даниел Цочев, Георги Георгиев – Гого, Гергана Стоянова, Даниела Йорданова, Христина Ибришимова, Чавдар Монов, Линда Русева и Симеон Владов.

В глобален мащаб потребителите на Storytel вече са над 1,700 000 . Изследване, проведено сред 20 251 потребители от различни пазари, на които Storytel oперира, извежда интересни данни за потребителските нагласи. 80% oт абонатите казват, че четат/слушат повече книги и по-често, откакто ползват Storytel. Докато 60% от слушателите споделят, че четат/слушат повече книги от различни жанрове, откакто слушат аудиокниги в  Storytel.

Storytel е една от най-големите стрийминг компании в света, предлагащи абонаментни услуги за аудио и електронни книги, с каталог за слушане и четене от над 700 000 заглавия в световен мащаб. Визията на Storytel  е светът да бъде едно по-съпричастно място със страхотни истории, които да се споделят и преживяват от всеки, навсякъде и по всяко време. Услугата предлага абонамент за аудио и електронни книги под шапката на Storytel и Mofibo. Издателската дейност на Storytel се осъществява чрез издателските къщи StorySide, както и  скандинавските Norstedts, People’s и Gummerus. Storytel има представителства в над 25 световни  пазара, седалището в Стокхолм, Швеция.