fb
От издателстватаСпециални

Надникнете във вълшебната „Приказна съкровищница“ на издателство „Софтпрес“

3 мин.

Advertorial

Приказките от детството са вълшебните светлинки
в съзнанието ни, по които се ориентираме цял живот.
Когато са разказани с любов, те озаряват въображението
ни и го превръщат в най-великия художник.

вилхелм хауфПрочетени самостоятелно или с вълшебния глас на мама, книжките от поредицата „Приказна съкровищница“ на издателство „Софтпрес“ са чудесно начало на детското пътешествие в страната на вълшебните приказки. Всяко от цветните томчета представя някои от най-важните приказки, които всяко дете трябва да знае, за да израсне с вяра в чудесата и добро сърце.

Най-новото попълнения в тази приказна колекция са вълшебните истории на немския поет и писател Вилхелм Хауф. Той е един от най-изявените представители на Романтизма и сред първите автори, които запознават европейския читател с мистичните легенди и приказки на Ориента. Хауф претворява и някои местни легенди, оставяйки ни в наследство шварцвалдските приказки за „Еленовия гулден“ и Петер с каменното сърце. Те ще научат децата на някои от вечните истини за живота: че трябва да са добри и грижовни към другите; да уважават себе си, за да ги уважават околните; че богатството носи радост, само ако има с кого да гоsheherezada
споделиш.

И като споменахме Ориента, спомняте ли си легендата за Шехерезада? Според нея персийският цар Шахриар, огорчен от измяната на невярната си съпруга, се женел всеки ден за нова девойка, която убивал на следващата сутрин. Красивата и сладкодумна Шехерезада решила да разказва приказки на цар Шахриар, за да спаси живота си. Така всяка нощ тя редяла приказка след приказка, с които не само забавлявала царя, но го учела да мисли мъдро, да бъде щедър и справедлив владетел.

„Приказки на Шехерезада” са любими на милиони читатели в света, но колко от тях са се срещали с очарованието на руските легенди? Руските народни приказки ruski narodni prikazkiблестят с неподправена и мъдрост. Добрите герои в тези приказки – състрадателни и великодушни, красиви и безстрашни, се срещат с безброй изпитания, но вълшебните сили ги подкрепят и им помагат в беда. И както се случва във всяка приказка, накрая доброто побеждава.

Забележителна е книжката с „Нови приказки от цял свят“, подбрани от Любомир Николов. Преводачът, благодарение на когото книгите на Толкин говорят на български, събира и разказва най-вълшебните приказки на непознати за нас народи от далечния Север до загадъчния Китай. Пъстри като цветовете на дъгата, приказките на Любомир Николов ни срещат със знайни и незнайни герои, принцеси и чудни зверове в далечни земи. Нови приказки от цял свят

Приказките са съкровищницата на народите и в тях мъдреците от всички краища на света са скътали най-интересните житейски съдби и безброй поучителни истории. Поредицата не пропуска класическите разказвачи като Шарл Перо, Ханс Кристиан Андерсен и Братя Грим, а скоро към тяхното семейство ще се присъидинят и най-хубавите индийски и африкански приказки.

Бележка до родителите: Всички прииказки са адаптирани според най-модерните педагогически изисквания и са подходящи както за съвместно, така и за самостоятелно четене.