fb
БългарияНовини

Награда Роман на годината за „При входа на морето“ на Емилия Дворянова

1 мин.
Емилия Дворянова

Снимка: БГНЕС

Книгата на Емилия Дворянова „При входа на морето“ (изд. „Обсидиан“) спечели наградата „Роман на годината“, която се връчва от Националния дарителски фонд „13 века България”, съобщава БГНЕС.

Романът бе избран единодушно от журито с председател Меглена Николчина „заради начина, по който се противопоставя на мрака, за да вдъхне надежда и ведрост“. „При входа на морето“ бе класиран сред шестте финалисти в конкурса, заедно с „Една и съща нощ“ на Христо Крастоянов, „Отвътре“ на Радослав Парушев, „Осияние днес“ на Красен Камбуров“, „Понякога ангели“ на Емил Тонев и „Разглобено лято“ на Людмил Тодоров.

На награждаването в НДК в петък вечер писателката определи романа си като книга за отложено писание.

„Меланхолията присъства, но е преодоляна, защото „При входа на морето“ има постъпателно движение нагоре, а не надолу. Това чувство обаче обгръща словото с нежност, която се надявам да избликне от романа“, обясни Емилия Дворянова.

Емилия Дворянова е родена през 1958 г. в гр. София. Завършва пиано в СМУ „Л. Пипков“, след което следва философия в СУ „Св. Климент Охридски“. Доктор по философия и директор на програмата „Езикова култура и академично есе“ в НБУ. Автор е на монографията “Естетическата същност на християнството” (1992) и на романите “Къщата” (1993), “Passion или смъртта на Алиса”, който получава специална награда за роман през 1996 г. и е публикуван във Франция от издателство “F?d?rop” през 2006 г., “La Velata” (1998), “Госпожа Г.” (2001).