fb
БългарияНовини

Радослав Парушев-Чарли за това как да пишем по-добре

5 мин.

И вчерашната среща в Курса по творческо писане бе изключително ползотворна за всички.  Радослав Парушев-Чарли започна с обещанието, че ще се постарае лекцията да има определена изградена структура и спази обещанието си, преминавайки през различните елементи на писателската дейност.

“В модерната литература всичко може да е наобратно, но за да пишем такава литература, първо трябва да сме наясно с основната структура и правила на класическата литература.”

Говорихме си за безсюжетната проза, за разкази, романи, за идеите, описанията, диалозите. Чарли спомена отново любимите автори, от които се вдъхновява, и призна, че се чувства преследван от призрака на Достоевски. А ето и подробностите в детайли:

Разказът

Чарли ни посъветва, че винаги трябва да изваждаме поука чрез нашите истории, да предаваме идеите си. “Разказвайте истории, пуснете въображението си. Истории има навсякъде. Измислянето на оригинални истории – за мен това е най-трудното.”

След това ни даде 7 хитри стъпки за писане на добър разказ:

1. Имало едно време

2. И така всеки ден

3. Докато един ден

4. И в резултат от това

5. И в резултат от това

6.  Докато най-накрая

7. И оттогава досега

Чарли не пропусна да ни разтълкува тези стъпки с примери, примесени с неговия специален хумор. Той добави още, че за него има два вида писане – мъжко и женско, без непременно това писане да е разделение на половете. При мъжкото писане преобладава действието, при женското – емоционалността. “Редувайте адекватно емоционалната и действената част. Да се редува екшън с любов, например.”

Тук не мога да не се съглася с репликата на Чарли за финал по тази част, че: “един разказ трябва да е довършен в рамката на една седмица, за да не се размие идеята.”

Идеята

“Започнете от нещо елементарно, в което вярвате. Идеята трябва да присъства във всичко. История без идея остава куха”. Относно читателите и идеята ви:

1. Кажете им какво се каните да им кажете

2. Кажете им го

3. Кажете им каквото им казахте току-що

“Идеята никога не може да бъде декоративно написана. Пишете без плакатност, без декларации, без да подценявате писателя.“

Историята

“Историята не бива да губи ритъма си. Пропуснете лошата част, ако не ви се получава. Върнете се после – може да се окаже, че няма нужда от тази част въобще. Не се концентрирайте върху персонажи или моменти, които ви харесват.”

 За жанра

 “Робуването на жанр е отживелица. То осакатява произведението.”

 Описанията

 “Няма нищо лошо в описанията, стига да са добре написани, с точните и подходящи думи. Думичките си имат смисъл, както ме е научила моята редакторка, не го забравяйте. Няма проблем в обема на описанията, обемът не тежи, ако е премерен и с вкус.”

 Диалогът (любимата част на Чарли, както той сам си призна)

“Диалогът дава възможност за различни стилове и език, печели обем – книгата става по-дебела. Диалогът трябва да не съдържа противоестествени глупости, трябва да звучи като жива човешка реч.

Четете си диалозите на глас, не разкрасявайте диалога излишно. Представяйте си героите като живи човешки същества. Давайте основни физически характеристики. Както героят трябва да е характерен с нещо, така и неговият изказ. Пишете своите диалози без оригиналничене и излишни стилови неточности. Най-добре написаният диалог е този, в който читателят разбира кога кой говори. И все пак, пестете обем и тропически гори. :) Използвайте диалога, за да давате информация за събития, които сте спестили. Диалогът трябва да държи съзнанието на читателя динамично. Никога не включвайте герой само за да каже нещо конкретно. Героите ви трябав да приличат на хора, които познавате.”

Романът

“Недейте да си броите обема, броя знаци, написаните страници. Всяка една написана страница са ангели, които излизат от сърцата ни. Радвайте се на своите страници, но повече ги пишете, отколкото да броите. Пишете бързо, свободно, с лекота, както каза миналият път бате Емо (Емил Андреев).

Не мислете кога ще дойде краят на вашия роман, наложете си дисциплина, не се отказвайте.

Не забравяйте и авторедакцията, нужна е. Един добър автор е самокритичен. Изненадвайте себе си, но може да имате и решетка на историята, по кутийки, да знаеш какво ще се случи от самото начало до края. Разказвайте историята си на измислен човек или на ваш познат, близък, на който вкус и мнение държите.”

Накрая Чарли ни остави да зададем своите въпроси и ни изпрати с пожеланието всички да довършим 1вия си роман до края на следващата година. Както казах, срещата беше истински ползотворна и съм убедена, че не само аз си тръгнах удовлетворена. :)

Вижте и какво ни разказа Иво Сиромахов на неговата лекция от Курса по творческо писане.