fb
НовиниПо света

Наградата НИКЕ 2015 отива при Олга Токарчук

3 мин.
Olga Tokarchuk s NIKE

Книгата на Олга Токарчук „Księgi Jakubowe” („Книгите на Яков“) е обявена за книга на годината и получава литературната награда НИКЕ 2015. Решението на журито съвпада с мнението на читателите, съобщават от Полския институт в София. Церемонията по връчване на наградата се състоя в неделя в Библиотеката на Варшавския университет.

По време на връчването на наградата, Токарчук апелира книгата й да се приема като метафора на това, което в момента се случва на прага на Европа.

След седем години, от 2008 г., когато получих НИКЕ за повестта „Бегуни“, се връщам на сцената с книга, подобна на нея. Тя разказва за други бегуни, които търсят мястото си в свят пълен с насилие. Действието се развива преди 250 години, но разказва за съвременния свят. Въпреки че съм я писала 7 години, тя е много актуална, – думи на Токарчук по време на церемонията.

Олга Токарчук е сред най-почитаните и успешни полски автори. Тя става носител на литературната награда НИКЕ за втори път, след като през 2008 г. я печели за романа „Бегуни“. Шест пъти нейни книги са стигали до финала на наградата. Пет нейни книги печелят наградата на читателите.

Олга Токарчук гостува в България през есента на 2014 г. по покана на Полския институт в София, за да представи последно издадената си книга на български език „Карай плуга си през костите на мъртвите“ (превод: Силвия Борисова). Тя е писателка, есеистка, авторка на сценарии, поетеса и психолог, една от най-интересните и най-популярни съвременни полски писателки, високо оценявана от критиците. Автор e на 15 книги, в т.ч. „Правек и други времена“ (бълг. издание 2008), „Дом дневен, дом нощен“ (бълг. издание 2005), „Последни истории“ (бълг. издание 2008), „Бегуни“ (бълг. издание 2009), „Карай плуга си през костите на мъртвите“ (бълг. издание 2014), сборника разкази „Музика от много барабани“ (бълг. издание 2006)

Литературната награда НИКЕ е сред най-престижните полски литературни награди. Връчва се всяка година през октомври за най-добра книга на жив автор, пишещ на полски и публикувал книга през предходната година. Отворена е за книги във всички литературни жанрове, включително за есеистика и автобиографии. Всяка година деветчленно жури избира носителя с тристепенна процедура. През май се обявяват 20 номинации, измежду които през септември се избират седем финалисти. Окончателното решение се взима в деня на церемонията по награждаването през октомври. Наградата е учредена от редакцията на вестник „Газета виборча“ и Фондация Агора и се състои от статуетка, изработена от известния полски скулптор Густав Земла и финансов чек за 100 хиляди полски злоти.

[ + ]