fb
Ревюта

„Най-щастливото момиче на света“ изживява най-ужасния си кошмар

2 мин.

„Най-щастливото момиче на света“ (изд. „Хермес“) от Джесика Нол е съвременен трилър, който успява бързо да се издигне в класациите и да стане най-продаваният дебют на „Амазон“ за 2015 година. Обикновено гледам с лек скептицизъм на книгите, които нашумяват толкова бързо, но тази успя да опровергае очакванията ми.

Джесика Нол ни въвежда в света на „перфектните“ момичета – онези, чийто живот отстрани изглежда лесен и прекрасен. ТифАни Фанели е слаба, красива с богат и преуспяващ годеник. На пръв поглед всичко е идеално, но травмиращ инцидент от миналото я преследва и подлага на огромен стрес, който заплашва да срине защитната й стена.

Историята постоянно ни пренася от миналото на 14-годишната ТифАни в гимназията до настоящето на 27-годишната Ани, вече редактор в известно женско списание. Тийн версията на ТифАни учи в престижната частна гимназия „Брадли“ и желанието й да се впише в групата на популярните момчета и момичетя я сблъсква с манипулативния и жесток свят на разглезените, заможни деца. Потопена в такава среда, тя израства с убеждението, че скъпоструващите предмети могат да се използват като „защита“, и когато години по-късно получава годежния си пръстен, се вкопчва в него като в котва, която я държи здраво стъпила в материалния свят на „щастливите и богатите“.

Не съм от онези самоотвержени герoини, които се преструват, че не забелязват тихата си красота и необикновен чар…

Не останах впечатлена от стила на писане на Джесика Нол, но определено харесах реалистичния начин, по който е разказала историята на ТифАни. Главната героиня е представана като манипулативна, егоистична, погълната изцяло от собствените си проблеми преди, по време и след „трагедията“. Нито чуждото страдание, нито личната болка и преживеният срам успяват да променят целите й или пък отношението й към околните. Честно казано, липсата на вдъхновяващ персонаж, който израства, преживява лична драма и се превръща в подобрена своя версия, е доста освежаващ детайл. Вместо това виждаме образа на човек, който е едновременно жертва, боец и гадняр.

„Най-щастливото момиче на света“ определено не е леко четиво, чиито главни герои ще успеете да харесате безрезервно. Чрез засягането на сериозни теми като депресия, наркотици, изнасилване и хранителни разстройства е представена друга гледна точка към преживяването на гимназията и стремежа към перфекционизъм, като в крайна сметка Джесика Нол дава чудесен пример за това колко често човек не вижда какво се крие под повърхността.

[ + ]