fb
10, които...Специални

Най-страхотните гаджета от книгите според Дени Колева

6 мин.

Нашият списък с най-готини гаджета от света на young adult книгите предизвика оживена дискусия във фейсбук групата „Какво четеш“ като мнозина от четящите и пишещи там потребители не бяха съгласни с нашия подбор. На предизвикателството ни да състави своя списък отвърна една от най-чаровните читателки в групата – Дени Колева. С удоволствие публикуваме нейния текст и ще се радваме да споделите своите коментари.

Понеже си позволих вчера да питам защо е изпуснат моят любим Стас, Милена Ташева, предизвика мен и други мрънкачи да допълним списъка, щом имаме претенции. И докато мерех ботуши, наистина сериозно се замислих, защото обичам предизвикателства. Претенции към списъка нямам, защото макар и да съм запозната с повечето от тези герои, не мога да погледна на тях през очите на тийнджейджърка. Някои неща никога не се връщат назад. Аз и много хора тук сме излезли от пубертета преди да се появят тези литературни гаджета на хоризонта. Та се налагаше да се оправяме с каквото има под ръка, но това не значи, че са ни липсвали книжни персонажи, в които да се влюбваме и да мечтаем да срещнем и наяве.

 

Дени Колева

Дени Колева

1. Не знам кой кога е чел „Стас и Нели”, но тази книга до ден днешен свързвам най-силно с юношеските си литературни преживявания. Обичам я и то наистина най-вече заради Стас. Той прави и невъзможното, за да опази малката Нели и то в една съвсем реална и сурова ситуация. В началото на книгата той е дете, но на финала излиза като истински мъж и то по-голям мъж от много литературни герои, които съм срещала по-нататък в читателския си път. Стас е готов да убие човек, за да предпази малката си приятелка, която дори не му е гадже. И в тази книга убийството – дори на похитител на деца, е истинска трагедия и морална дилема за него. Готов е да защити Нели от всичко и от всеки. Дори от себе си. Когато разбира, че измъкване няма и всички ги чака мъчителна смърт в пустинята, последните капки вода той дава на Нели. И хуква възможно най-далеч от нея – от страх, че желанието за живот може да го накара да й се нахвърли като животно и да й отнеме водата.
2. Много дива фенка съм на Джейн Остин и нейните мъже. Може много да спорим дали книгите й са младежки, но е факт, че са най-очарователни, когато ги четеш в тийнейджърска възраст. Джордж Найтли от „Ема” ми е особено любим герой. Той е уравновесен, търпелив и безкрайно грижовен към хората в своята общност. Намира доброто и у най-дразнещите персонажи и през неговите очи те изглеждат трогателни, а не досадни. Всички вироглави девойки заслужаваме, ако не гадже, то поне ментор като Джордж Найтли, който да направи това, което никой друг не смее или не му пука достатъчно, за да ни каже – че грешим и сме постъпили зле. „Не съм очаквал това от теб. Ти не си такава, но си се самозабравила и си натворила куп глупости.” И когато си изплачеш очите и осъзнаеш, че не можеш да понесеш разочарованието на любимия, да се стегнеш, да откриеш най-доброто в себе си и да оправиш нещата. Заради речта, която дръпва на вироглавата Ема накрая, понякога харесвам мистър Джордж Найтли повече и от Мистър Дарси (гръм да ме удари!).
3. Обаче това е само понякога, защото – пак казвам, няма втори като мистър Дарси от „Гордост и предразсъдъци”. Защото той е първообраз и баща на всички готини литературни гаджета. Той е истински джентълмен, който говори малко, но прави много. Признава си, че не е бил прав и успява да надмогне собствените си гордост и предразсъдъци в името на любовта към една жена, която не му се дава никак лесно, а до един момент не ще и да чуе за него. А това не е малко.гордост и предразсъдъци
4. В списъка има две гаджета от „Хари Потър”, но моите фаворити не са там. Става въпрос за Фред и/или Джордж. Съжалявам, но никой от главните герои не може да стъпи и на малкия пръст на близнаците Уизли. Кое момиче не иска да има гадже като тях? Може да са малко „развей прах”, но с тях никога не е скучно, и най-драматичният момент може да бъде видян откъм веселата му страна, а това е много важно, когато си тийнейджърка. С Фред и Джордж няма депресии и мелодрама. Освен това може да се правят на шутове, но те са преспективни бизнесмени – магазинът им за шегички преуспява и в най-мрачните дни на магическия свят.
5. Тиодор Лоурънс (Лори) ot „Малки жени”: Защото е най-добрият приятел, който едно момиче с независим дух може да иска. Лори е обичлив, верен и готов да последва Джо винаги и навсякъде. Жалко, че тя не иска гадже, а да става писателка. Ма няма проблеми, Джо, аз го взимам това момче. Фактът, че той уважава Джо дори след като го е отблъснала и защитава изборите и мечтите й докрай, също го издига в очите ми.
6. Капитан Керът от Света на диска. Не може да не го обичаш. Първо изглежда добре, каквото и да облече (или съблече). Второ, всички го обичат и, както забелязва Ангуа, хората са добри, когато са около него, защото виждат, че той искрено вярва в добротата им дотам, че на тях сърце не им дава да го разочароват. Е, кой не иска такова гадже? За любовта му с Ангуа има ли смисъл да споменавам? С такъв мъж всичките ти страхове и комплекси се оказват безпочвени и не ти остава друго освен да си щастлива.
7. Йонатан от „Братята с лъвските сърца“. Чудех се дали да кажа за него, защото и тази книжка е детска, но аз пак я четох в началото на пубертета си и смятам, че Йонатан е не само брат, но и момче мечта. Той е много зрял, жертвоготовен и то не само по отношение на брат си. И умее да преодолява смъртта по уникален начин.

[ + ]