fb
Книги и киноСпециални

Най-успешната ТВ екранизация на „Война и мир“ тръгва по БНТ

1 мин.

Най-новата и същевременно най-успешна телевизионна екранизация на „Война и мир” ще има своята премиера и в България. БНТ започва излъчването на поредицата на BBC на 12 декември, понеделник, съобщават от обществената телевизия. Зрителите ще могат да проследят епичния разказ на Лев Толстой в шест серии, които са включени в програмата на БНТ1 в понеделник, вторник и петък от 21:55 часа.

Адаптацията е направена от Андрю Дейвис, който е автор и на екранните версии на „Гордост и предразсъдъци” и „Панаир на суетата”. Режисуратата е на Том Харпър, а в главните роли са Пол Дейно, Лили Джеймс, Джеймс Нортън, Том Бърк и др. За дублирането на епичната продукция на български език БНТ се е доверила на актьорите Владимир Пенев (дублира Андрей Болконски), Биляна Петринска (Наташа Ростова), Калин Сърменов, Николай Николов (Пиер Безухов), Даниела Йорданова, Симеон Владов.

p03c4373В центъра на сюжета е любовният триъгълник между Наташа Ростова, Пиер Безухов и Андрей Болконски. В момента на запознанството им, младата графиня е мечтателна, безгрижна и се интересува само от първия си бал. Пиер е незаконен син на богатия княз Безухов и все още живее само за развлеченията, хазарта и пиянските сбирки. А красивият княз Болконски бърза да замине на война, за да промени дотегналия му безсмислен начин на живот.

За да се запази размахът на оригиналния текст на Толстой, ролите са над 100, а по време на баталните сцени са ангажирани повече от 1000 статисти. Снимките на грандиозния проект са реализирани в Русия, Латвия и Литва.