fb
НовиниПо света

НАСА изпраща стихотворение до Юпитеровата Европа

3 мин.
Американската поетеса Eйда Лимон наблюдава сглобяването на космическия кораб Europa Clipper. Изображение: NASA/JPL-Caltech

НАСА гравира стихотворение върху космически кораб, който ще бъде изстрелян до орбитата на Юпитер догодина. Текстът не е избран случайно, а специално създаден от американския поет лауреат Ейда Лимон, пише NPR.

„Когато НАСА се свърза с мен и ме попита дали ще напиша оригинално стихотворение, се развълнувах и казах „да“. След това затворих и се замислих „Как ще го направя?“, каза Лимон в интервю за Morning Edition. Авторката призна, че ѝ е било доста трудно да измисли какво да се напише за пътуване от 2,6 милиарда километра. Космическият кораб ще достигне дестинацията през 2030 г., което е шест години след изстрелването му.

Мисията на НАСА Europa Clipper има за цел да научи повече за това дали ледената луна има съставките, необходими за поддържане на живота. Космическият кораб ще прелети около спътника на Юпитер – Европа около 50 пъти и ще изпрати обратно данни, които НАСА се надява да включват улики за една от най-големите мистерии на Вселената: Сами ли сме?

Лимон е озаглавила стихотворението „In Praise of Mystery: A Poem for Europa“ и го прочете за първи път на 1 юни в Библиотеката на Конгреса.

Лимон пише за „мистериите под нашето небе: песента на китовете, пойната птица, която пее в клона на разклатено от вятъра дърво“. Европа е от особен научен интерес, защото учените смятат, че под замръзналата повърхност на луната се намира солен океан.

Учените вярват, че водата се намира под ледена обвивка на Европа, давайки на Луната един от трите елемента, необходими за поддържане на живота. Те също така искат да знаят повече за водата на Европа и дали луната може да побере другите две градивни единици на живота – органични молекули и храна, обясни Лори Лешин, директор на лабораторията за реактивни двигатели на НАСА, която наблюдава конструкцията на космическия кораб.

Когато за първи път съобщила на Лимон за мисията, тя записала идеята: „Ние също сме направени от вода.“ Същият ред влиза и в стихотворението, което тя завършва така:

O second moon, we, too, are made

of water, of vast and beckoning seas.


We, too, are made of wonders, of great

and ordinary loves, of small invisible worlds,

of a need to call out through the dark.

Пълното стихотворение ще бъде гравирано отстрани на космическия кораб със собствения й почерк.

От NASA напомнят, че вие също можете да станете известни на Европа, като прикачите името си към това стихотворение, не без да се притеснявате за почерка си. Като част от кампанията „Послание в бутилка“, всички получени имена ще бъдат гравирани върху микрочип, който ще лети в космическия кораб към Европа.