fb
БиблиотекитеНовини

Националната библиотека събира пари за спасяване на стари книги с DMS номер

1 мин.

Националната библиотека „Св.Св. Кирил и Методий“ стартира кампания за набиране на 50 000 лева за закупуване на камера за аноксия. Чрез нея ще може да се използва най-съвременната екологична технология за нетоксично почистване и спасяване на старинни книги и документи. От културната институция събират даренията чрез кратки съобщения със съдържание DMS KNIGA на единния дарителски номер 17777.

„В Националната библиотека се съхраняват над 8 000 000 книжни документа, много от които са единствени копия. Голяма част от културното наследство във фонда обаче е в лошо състояние и трябва да бъде възстановено“, пишат от библиотеката.

Методът „Аноксия“ представлява нетоксична дезинфекция, посредством контролирана безкислородна среда и внедрен контрол на нашествия от насекоми, без никакъв риск за книжовното културното наследство, за хората и околната среда. Това е изкуствена промяна на атмосферата, чрез премахването на кислорода до нива под 0,5 % и въвеждане на инертен газ (в този случай азот). В същото време се контролират нивата на температурата и относителната влажност, които се поддържат в определени параметри за ефективност на метода. „Аноксия“ елиминира паразитите чрез дехидратация и задушаване. Смъртността на вредителите е 100%, независимо от техния стадий на развитие.