fb
БългарияНовини

Trouble Bakers с безценна подкрепа за Читалище.то през декември

2 мин.

Ако сте посетили поне едно от вкусните книжно-кулинарни събития на Trouble Bakers, значи познавате и вълшебния им буркан за дарения. За Деси и Пролет благотворителността е целогодишен ангажимент, а не инцидентна проява по празници. Те четат книги и правят бисквитки с деца в неравностойно положение, подкрепят различни проекти и инициативи (включително Проект 48), а през октомври тази година проведоха чудесна кампания в подкрепа на кръводаряването.

Декемврийската им кауза бе посветена на любимо тяхно място в София – Читалище.то, където преди началото на пандемията от COVID-19 се провеждаха срещите на необичайния читателски клуб за книжни интроверти. Ограниченията за събития на закрито не попречиха на книжните сладкарки да намерят оригинален начин да подкрепят просветното сдружение. Те предложиха благотворителна продажба на традиционните си кутии със сладки и солени изкушения, приготвени по рецепти от любими коледни истории.

В рамките на инициативата се състоя и петото издание на „ПрасоКоледна размяна на книги“ под формата на кратка среща в Южния парк при спазване на дистанция и всички противоепидемични мерки. Участниците размениха предварително подбрани и опаковани книги „на сляпо“, така че всеки да бъде предизвикан с изненадващо и неочаквано четиво.

„Продадохме всички 34 тайни коледни кутии, което трябваше да са 340 лв. за Читалище.то, но всъщност са 415 лева. И това е любимата ми математика – математиката на доброто. Защото всички прегърнаха каузата и вярваме, че любимото ни книжно място ще пребъде и скоро ще се завърнем там със Смълчания читателски клуб„, обяви развълнувана след събитието Десислава Иванова на Facebook страницата на Trouble Bakers.

НЧ „Читалище.то-2014“ е независимо културно-просветно сдружение, което не получава средства от държавния бюджет, а се издържа от членски внос, дарения и стопанска дейност. Подобно на други независими културни пространства, то бе засегнато от кризата, предизвикана от пандемията. Ако сте пропуснали да поръчате коледна кутия, но искате да помогнете на Читалище.то през зимните месеци на изолация, можете да го направите с дарение по банков път: BG85UNCR70001522207124, НЧ“Читалище.то-2014″, с основание „Дарение за дейността на читалището“, както през PayPal.