fb
Не пропускайтеПанаирът

Не пропускайте поредицата „Северно сияние” (изд. „Ера“)

3 мин.

През последното десетилетие писателите от Европейския север, и най-вече от Швеция, превзеха световната литературна сцена. А най-големият принос за този международен успех несъмнено се дължи на авторите на криминални романи. Поредицата „Северно сияние” на издателство „Ера“ представя част от най-ярките представители на съвременната скандинавска литература.

Техните романи разчупват клишетата на криминалния жанр и изпращат силни социални послания. Оголват без свян разпада на ценностите в модерното общество, затънало в проблеми въпреки богатството и благополучието си. Разрушават стереотипните ни представи за един свят на спокойствие, безгрижие и подреденост, за красивата „северна приказка”.

Начало на поредицата поставя шведския писателски тандем Ханс Русенфелт и Микаел Юрт. Техните романи – „Човекът, който не беше убиец”, „Жените, които го познаваха”, „Мъртвите, които не липсват на никого“, „Момичето, което запази мълчание“, ни срещат с един от най-оригиналните, чепати и колоритни образи в скандинавската литература – Себастиан Бергман. Брилянтен криминален психолог, топ експерт по серийни убийци. Всеизвестен женкар. Арогантен и силно недолюбван от колегите си. Няма как да не го харесате!

Романите на Юрт и Русенфелд се радват на международен успех, преведениса на двайсет езика и по тях е създаден също толкова успешен телевизионен минисериал. През 2018 г. издателство „Ера“ ще издаде петия роман от серията.

Сред брилянтните представители на шведската криминална литература е Мартин Олчак. Неговият роман „Убийства в Шведската академия“ съчетава напрегнатото действие на „Шифърът на Леонардо“, заплетения сюжет на „Десет малки негърчета“ и загадъчността в книгите на Карлос Руис Сафон. Романът на Олчак е свеж бриз в скандинавската криминална традиция, подправен с гениално разпръснати улики, изобретателни герои, интелигентно написан сюжет без клишета и неподозирани тайни за едно недостъпно затворено общество.

Носител на редица престижни литературни награди, Камила Гребе присъства в поредицата „Северно сияние“ с романа „Върху тънък лед“. Продаден в над 22 държави, той впечатлява с майсторски обрати и завладяващ сюжет. Гребе с лекота ни води през историите на героите и неусетно ни увлича в търсенето на отговори. Но всеки отговор води след себе си нов въпрос. В добре изграден пъзел от улики, разкрития и подозрения, Гребе доказва защо е сочена за една от големите звезди на шведския трилър.

Най-новото попълнение в поредицата е романът „Кажи, че си моя“ на Елисабет Нуребек, продадена на 28 територии. Надарена с изключителен писателски талант, Нуребек създава дълбоко психологически, но в същото време динамичен роман с многопластови образи и напрежение, което държи читателя до последната страница. Героинята Стела е успешен психотерапевт с добре подреден живот. Всичко обаче се променя в деня, в който приема в кабинета си млада жена. Но тя не е просто поредният пациент. Стела е убедена, че най-накрая я е намерила… Това не е първият подобен епизод в живота й. Ужасът, че всичко се повтаря я обзема и парализира съзнанието й. Дали си въобразява? Може ли да вярва на инстинктите си? Убедена е, че някой я следи и дори получава заплаха за живота си. Този път никой не й вярва. Според близките й е крайно време да загърби миналото и да продължи напред. Но това вече е невъзможно!

Поредицата „Северно сияние“ се радва на голям читателски интерес и издателство „Ера“ планира да обогати селекцията с още доказани автори и прецизно подбрани криминални романи от богатата скандинавска литературна сцена.

Вижте и останалите акценти на щанда на издателство „Ера“ за Коледния панаир на книгата в НДК тук.