fb
Не пропускайтеПанаирът

Не пропускайте: „Тайният живот на дърветата“ от Петер Волебен (изд. „Ера“)

3 мин.

Advertorial

Бестселър в над 20 държави, „Тайният живот на дърветата“ вече е на книжния пазар и у нас благодарение на издателство „Ера“. Сензационната книга на немския лесовъд Петер Волебен плени милиони читатели по света и предизвика огромен интерес към неподозираните способности на дърветата. Новаторските открития на Волебен представят един изумителен свят, за който хората дори не подозират.

В „Тайния живот на дърветата“ Волебен споделя дълбоката си привързаност към горите и увлекателно обяснява невероятните процеси в тяхното общество. Горите са био свят със свои закони, отношения, сигнали и комуникации. И сред тях има силни и слаби индивиди, борба за оцеляване, превантивни реакции, методи за предпазване от врагове, грижи за младото поколение. По подобие на човешките семейства, дървесните родители живеят заедно с децата си, общуват с тях и ги подкрепят докато растат, споделят хранителни вещества с болните и слабите, създават екосистема, която ограничава влиянието на климатичните крайности за цялата група. В резултат на тези взаимодействия, дървета в една общност са защитени и могат да живеят до дълбока старост, а самотните дървета загиват много по-рано.

Всеки факт, който Волебен излага в книгата има биологично обяснение. Например старото дърво се грижи за младата фиданка, която залинява, като я подхранва с въглехидрати, които пуска през корените си. Нападнато от вредители дърво изпраща сигнал до останалите чрез веригите от гъби, живеещи в корените му и покриващи цялата гора. Те могат да пренесат тази информация на километри. В същото време, нападнатото дърво изпраща и „сигнал“ до естествените унищожители на вредителите – птиците, през листат си – чрез аромати и молекули, разнасяни от вятъра. Така че, дърветата контактуват и с животинския свят. Дърветата изпитват стрес, когато шумните електрически триони режат събратята им. Околните дървета реагират и това се вижда по кората и вътре в дървесината им, където се отлагат различни химически вещества.

Спред Волебен екосистемата на дърветата е единственото демократично общество, в което няма конкуренция – напротив, дърветата помагат на своите събратя от същия вид, а даже и от други видове.

Самият Петер Волебен е лесовъд, в продължение на 23 години работи в горското управление на провинция Рейнланд-Пфалц, а през 2006 г. поема грижата за 1200 хектара гора, в която прилага на практика своите възгледи.

Авторът предлага не само обширна информация и задълбочени познания. Волебен излага своите възгледи и доказва правотата си с неоспорими факти, наблюдения, заключения, научно установени специфики за живота на дърветата. Най-важната роля, най-значимото послание на тази книга е в това, че тя изгражда ново отношение към дърветата като към живи същества – спътници на хората, не само съвременници, а вековни свидетели на бурни и тежки времена, съумяващи да преодолеят всичко. И следващия път, когато се разхождате в гората и чуете пукане, скърцане или пращене, не се чудете и не го приписвайте на вятъра – вече ще знаете, че дърветата общуват помежду си.

Вижте и останалите акценти на щанда на издателство „Ера“ за Пролетния базар на книгата в НДК тук.