fb
НовиниПо света

Неиздаван роман на Симон дьо Бовоар ще бъде публикуван 75 години по-късно

3 мин.

Роман на Симон дьо Бовоар, който е смятан за твърден интимен приживе, ще бъде публикуван за първи път по-късно тази година, съобщава The Guardian.

Les inséparables на френската писателка и феминистка разказва историята на страстното и трагично приятелство, което имала като младо момиче с Елизабет „Заза“ Лакойн, починала от енцефалит на 21-годишна възраст. Написан през 1954 г. в първо лице, пет години след „Вторият пол„, романът проследява историята около зараждането на приятелстовото, когато Андре, или Заза, се присъединява към класа на Силви, или Симон.

От фреската литературна агенция 2 Seas споделят, че романът е твърде интимен, за да бъде публикуван, докато Бовоар е жива, но дъщеря ѝ Силви Льо Бон дьо Бовоар наскоро открива ръкописа в архивите на майка си. Тя пише и предговора на романа. От агенцията разказват:

Силви е моментално очарована от новата си съученичка. Възхищава ѝ се, обожава я, прави всичко, за да накара Андре да я заобича. Те бързо стават неразделни до гимназията и трагичната смърт на Андре.

Правата за романа са закупени от френското издателство Éditions de l’Herne, което се очаква да зарадва почитателите на дьо Бовоар през октомври тази година. Английското издание се очаква да се появи на пазара в краая на 2021 г. Във Великобритания ще излезе под запазения знак на Vintage, а за Северна Америка издателството е Ecoo. Правата за книгата вече са продадени за повече от 12 езика. От британското издателство отбелязаха: „Интензивните приятелски отношения на Бовоар със Заза определят по много начини жената, която Бовоар става впоследствие. Докато Бовоар се разчупи оковите, Заза никога не успя да го направи.

Доведената дъщеря на Симон дьо Бовоар споделя, че има намерение да издаде още романи на майка си.

Когато тя написа романа през 1954 г., вече беше усъвършенствала уменията си като писател. Тя унищожи някои от произведенията, от които беше недоволна. Но не унищожи този. Относно произведенията си тя ми каза: „Ще направиш каквото смяташ за редно.“

Бовоар пише в мемора си Force of Circumstance, че когато показала романа на партньора си Жан-Пол Сартр, „той се хванал за носа“. Тя ще продължи да разказва историята за това приятелство и в белетристичната  Memoirs of a Dutiful Daughter.

Льо Бон дьо Бовоар разказва пред New York Times, че за първи път е прочела ръкописа през 1986г., малко след смъртта на майка си и е имала намериението да го публикувано, но приоритети и просто са били различни и затова чак сега стига до новелите и разказите на Симон дьо Бовоар.

Снимка: rfi.fr

Прочетете още:

Симон дьо Бовоар за личните кризи и едно „Недоразумение в Москва“

Какво мислят за любовта 10 от любимите ни писатели

Писателките, които промениха света (цитати)

Двойки влюбени писатели

[ + ]