fb
НовиниПо света

Немски партньор ще вдига нивото на образователната литература в Румъния

2 мин.

Предстои важна сделка за румънския пазар за образователна литература, съобщава Publishing Perspetives. Немската корпорация с образователна насоченост „Klett Gruppe“ ще бъде партньор на румънско издателство “ART Publishing Group” в проекта “ART-Klett”, който ще бъде изцяло отдаден на образователните издания в Румъния.

Партньорството изглежда логична стъпка в бизнес плана на базираната в Щутгарт Klett Gruppe, тъй като от създаването си през 1992 г. корпорацията вече има основани и закупени издателства за учебници в повечето страни от Централна и Източна Европа, включително Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Хърватия, Словения, България, Сърбия и Гърция. Със своите 67 компании в 15 държави, тя има 3605 служители и е отчела годишни приходи за €537,3 млн за 2016 г.

Стратегията на Klett Gruppe е да посреща нарастващата нужда от интерактивно обучение с богато разнообразие от дигитално съдържание, интерактивен софтуер и онлайн платформи за учители. Говорителят на корпорацията Филип Хаусман заяви, че развитието на дигиталния пазар в Румъния зависи на първо място от нормативните уредби в областта, наложени от ЕС.

„Цените на учебниците в Румъния са най-ниските в Европа, но пазарът е много конкурентоспособен с нарастващия брой издателства“, коментира още Хаусман.

Румънското издателство “ART Publishing Group”, създадено преди 16 години, има богато портфолио от учебници, помагала, подготвителни материали за различни изпити, атласи и литература, допълваща учебниците. Според тяхно изявление, сред причините за бъдещото партньорство са липсата на финансиране и наличието на „политическа намеса, която разяжда образователната система в Румъния“. Надеждата на издателите е, че проектът “ART-Klett” ще издигне образованието в страната на ново равнище и младите хора ще имат достъп до средства, техники и материали на европейско ниво.