fb
10, които...Специални

Необичайните библиотеки (първа част)

6 мин.
keniya mobilna biblioteka

Какво си представяте, когато чуете думата “библиотека”? Магарета, камили, велосипеди, кораби, танкове, трамваи? Едва ли! Но библиотеките не са това, което бяха. Те се променят заедно с нас –  читателите.

Не са малко и ентусиастите, които превръщат грамотността, информираността и познанието в своя кауза и занасят книгите възможно най-близо в ежедневието на човека. Иновативните мобилни и стационарни библиотеки са пример за това как дори един човек може да донесе промяната и как група съмишленици имат силата да превърнат света в огромна, шумоляща, нестихваща читалня.

Представяме ви някои от най-необикновените и изобретателни начини, чрез които библиотекари (по професия или призвание) по целия свят събират книгите с хората:

Библиотеки на гърба на животни

Bilioburo

Библиобуро

Biblioburro е пътуваща библиотека, която се състои от две магарета (Алфа и Бето), натоварени с книги и един всеотдаен начален учител (Луис Сориано), посветил се на каузата да ограмотява и да превръща четенето в потребност. Сориано пътува дълго до бедните селски райони на Ла Глориа, Колумбия, за да осигури на населението достъп до книги. Той чете на децата, помага им с домашните, заема им книги. От началото си през 1990 г. Biblioburro донася не само книги, но и грамотност, и радост на повече от 4000 деца и техните семейства.

Магарешката мобилна библиотека (Donkey Mobile Libraries) е толкова важна за Етиопия, колкото Biblioburro за Колумбия. Проектът е плод на простото откритие, че в селските райони на Етиопия има много повече магарета, отколкото книги. Първата жълта мобилна библиотека, теглена от магарета, започва да пътува през 2006 г. Тези библиотеки, вече шест на брой, се местят от училище в училище и от село на село, за да носят книги на най-нетърпеливите читатели – децата.

Националната библиотека на Кения използва камили, за да достигнат книгите до хората, които живеят в трудно достъпните райони на страната. Камилската библиотека пътува до номадски селища в северноизточните части на Кения, където теренът и климатичните условия са тежки, а инфраструктурата е слабо развита. Камилите носят книги за деца и възрастни, за здравните работници, които иначе не биха имали достъп до библиотека. Всеки керван се състои от три камили, които пренасят около 200 книги, палатка, малка маса и два стола. Всяка камила е водена от пастир и придружена от библиотекар и двама библиотечните сътрудници. Програмата стартира през 1985 г. и в момента обслужва между 5000 и 6000 читатели.

Библиотеки на открито 

Bibliotekata v parka Levinski

Библиотеката в парка Левински

Библиотеката в парка Левински (The Levinski Garden Library) в Тел Авив, Израел е създадена, за да служи на бежанците и работниците мигранти, които имат обичай да се събират там. Библиотеката няма стени, врати или охрана. Специалното осветление на двата рафта – един за възрастни и един за деца – осигурява приятна светлина през нощта, а големият навес защитава томовете от капризите на времето и осигурява на посетителите подслон. Богатата библиотечна колекция (3500 тома на 50 езика) е подредена не по автор или по жанр, а според чувствата, които книгите предизвикват у тези, които са ги прочели. На сайта на библиотеката обясняват защо: “Книгите се скитат между рафтовете, както техните читатели се скитат по света. Историята, която носят, е винаги емоционална.” Читателите сами редят книгите в няколко категории: забавни, странни, скучни, депресиращи, вълнуващи, вдъхновяващи, сантиментални.

Плажна библиотека. През 2013 г. на централната част на плажа в Албена е открита безплатна плажна библиотека. Туристите могат да вземат свободна книга, но са приканени да я върнат, след като я прочетат, както и да оставят свои прочетени вече книги. Добрият прием на инициативата за насърчаване на четенето е повод през 2014 г. да се изградят още две библиотеки за удобство на читателите. Трите плажни библиотеки разполагат общо с над 6 000 заглавия на 15 езика. Богатата колекция от заглавия във всички жанрове може да удовлетвори вкусовете и на най-претенциозните читатели. Плаж с библиотека – не е ли това истинският рай?

Malki bezplatni biblioteki

Малки безплатни библиотеки

Началото на малки безплатни библиотеки (The Little Free Library) е поставено като знак на почит на Тод Бол към неговата майка, която била всеотдайна учителка и обожавала книгите. В нейна памет американецът измайсторява водоустойчива (по обем малко по-голяма от пощенската) кутия, в която подрежда книги –  безплатни и достъпни по всяко време. Идеята се харесва и се превръща в масов проект. Днес подобни малки библиотеки в различни размери, цветове и форми може да се видят в повече от 20 страни.

Преносими читални (The Uni Project) е начинание, което цели временното трансформиране на всяко свободно градското пространство в стаята за четене и място за учене. Тези открити читални “изскачат” на площади, в паркове, на обществени места. Навсякъде в града. Те вървят в комплект с качествени книги и библиотекари, които помагат и съветват. “Да насърчим ученето, като започнем от улицата.” е мотото на проекта.

Biblioteka v parka

Библиотека в парка

Библиотека в парка. Такива малки библиотеки в парка могат да се видят в много квартали на Богота, Колумбия. Те са създадени като част от програма, която цели насърчаване и повишаване на грамотността в цялата страна.

Библиотеки в телефонни кабини. Когато започва поетапното закриване на емблематичните червени телефонни кабини в Англия, местните общности намират начин да ги спасят. Превръщат ги в малки червени библиотеки, които предлагат 24-часов достъп до богата селекция от книги, CD и DVD. Тези заемални съществуват благодарение на труда на доброволци и на дарения от частни колекции.

Още вдъхновяващи и необикновени библиотеки може да откриете тук

Материалът е публикуван за първи път в Детски книги.