fb
10, които...Специални

Необичайните библиотеки (втора част)

6 мин.
holandiya mobilna biblioteka

Както ви обещахме, ето я втората част на „Необичайните библиотеки“:

Библиотеки на колела 

Knizhen tank

Книжен танк

Южноамериканският артист Раул Лемесоф превръща танка от символ на страх в място за знание и забавление. Той сглобява книжен танк от Форд Фалкон (модел 1979 г.), принадлежал на аржентинските военни сили. Превозното средство е „заредено“ със стотици томове, дарени от частни лица, и всеки минувач може да си вземе един от тях. Лемесоф обикаля столицата и по-малките градове, които нямат традиционни библиотеки и предлага четива за ума и душата.

Библиокамионче (Bibliomotocarro). Антонио ла Кава – пенсиониран учител от Италия, търсил нестандартен начин да продължи да преподава любов към четенето. През 2003 година той купува малък камион втора ръка. Модифицира го така, че каросерията да побира над 700 книги. С тях обикаля из цялата страна дори до най-малките селца. Антонио не кара хората да оставят свои стари четива, но винаги се радва, когато непознати даряват своите любими книги за каузата.

Biblioteka v avtobus

Библиотека в автобус

Библиотека в автобуса. Бразилският шофьор на градски автобус Антонио Ферейра е пример за това как с малко съпричастност и щедрост човек може да промени живота на другите. Преди 11 години той създава инициативата „Култура в автобуса”. На специална лавица в автобуса си Антонио подрежда книги, които са свободни и безплатни за всички пътници. В самото начало записвал името на всеки, който вземе книга, но отдавна тази практика е преустановена, защото по-важното е, че добрата литература се предава от ръка на ръка в целия град (столицата Бразилия) благодарение на “Култура в автобуса”.

“Разкажи история” (Tell a Story) е красива, стилна, синьо-бяла библиотека на колела, която може да бъде забелязана по улиците на Лисабон. Микробусът е част от проект, който предлага португалски класически автори, преведени на английски, френски, италиански, немски и испански език. Човекът зад “Разкажи история” е Франциско Антолин. Той осъзнава колко трудно е намирането на преведени издания на португалска литература и предприема съответните действия, за да промени това, което не му харесва.

BiebBus е разширяваща се мобилна детска библиотека, която пътува до училищата в Холандия. Специално проектирана е на два етажа заради тесните и гъстонаселени холандки улици. На площ от 52 кв.метра BiebBus предлага 7000 книги и просторна читалня за 30 до 45 деца.

Книжно колело. През лятото Обществената библиотека в американския град Омаха представи първото „книжно колело” с ремарке, пълно с книги. Библиотеката на колела предлага също iPad-и за сваляне на електронни книги; доставка на книги; информация за събития; мобилен Wi-Fi.

Библиотеки във водата 

Korab biblioteka

Логос Хоуп

 

“Логос Хоуп” е най-голямата плаваща книжарница с мисия. Мисията на кораба е да направи книгите достъпни в държави, където доброто четиво е истински лукс. Екипът на “Логос Хоуп” прави дарения за библиотеки в местни училища, домове за деца и обществени организации. Книгите се продават с отстъпка. Доброволческата програма включва още и участие в здравно-образователни програми, например в обучения за предпазване от СПИН. Корабът е акостирал на повече от 75 пристанища в 47 страни. Над 3,6 милиона гости са го посетили и са продадени над 4 милиона книги.

Книжен кораб  “Epos” пътува до повече от 250 малки общности, населяващи норвежките острови. Корабът пътува всяка година от септември до април. На борда му има около 6000 книги, а екипажът се допълва от няколко всеотдайни библиотекари и артисти. Услугата стартира през 1959 г. и се организира и финансира от библиотеките на трите области, които обслужва.

Плаваща библиотека (The Floating Library) е проект на Сара Питърс –  художник, писател, педагог и не на последно място – смел плаващ библиотекар. Нейната библиотека плава на специално изработен дървен сал. Книгите са прилежно опаковани, за да не пострадат при взаимодействие с вода. Библиотеката сал може да бъде забелязана през лятото в Сидър Лейк, Минеаполис и е достъпна за канута, каяци и всякакви малки плаващи съдове. “Плуването също е възможност, но не е препоръчително”, с усмивка споделя Сара.

Библиотеки без книги 

Digitalna mobilna biblioteka

Дигитална мобилна библиотека

Дигитална мобилна библиотека е първата подвижна библиотека без книги. Целта на създателите на този библиокамион е да се популяризира използването на е-книгите в библиотеките и училищата. Дигиталната библиотека има пет отделни помещения и предлага електронни и аудио книги, както и електронни четци.

Библиотека трамвай. Стар трамвай е преобразен в красива цветна мобилна библиотека в чешкия град Бърно. Библиотеката трамвай пътува по 70-километров маршрут, популяризира библиотечните услуги и най-важното – представя предимствата на дигиталното четене. Пътниците могат да сканират QR кодове с мобилните си телефони, за да получат достъп до сайта на библиотеката; да търсят книги в каталога; да теглят безплатни откъси от произведенията, които са избрали.

Библиотеката на Политехническия университет във Флорида е една от първите библиотеки без хартиени книги в САЩ. Студентите имат достъп до 135 000 електронни издания. Сградата е светло, отворено пространство, в което са поставени компютърни устройства, бюра и са подредени уютни кътчета за четене. Системата на библиотеката е разработена така че, при два прегледа от студенти, книга автоматично се купува. По този начин студенти и преподаватели имат достъп до повече литература, а университетът плаща само когато книгата наистина се използва.Други библиотеки, в които липсват книжни издания са: библиотеката в Бексар Каунти, e-knigi na ulitsataТексас; една ученическа библиотека в Минесота и две от библиотеките на НАСА.

Безплатни е-книги. На централни места Киев и Одеса са създадени места за безплатни електронни книги. Целта на проекта е да се насърчи четенето на класическа литература. А вдъхновение е почерпено от примера на австрийския град Клагенфурт. Библиотеката на улицата се състои от няколко вертикални щендера с нарисувани по тях книги. Всеки, който желае, може да изтегли книга в електронен формат чрез мобилно устройство посредством QR код.